Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,5 prosent fra januar til februar 2016, hovedsakelig som følge av høyere matvarepriser. Tolvmånedersendringen i KPI var 3,1 prosent i februar, som er 0,1 prosentpoeng høyere enn i januar, skriver SSB.

Hovedårsaken var en 3,6 prosents økning i matvareprisene sist måned. Til sammenligning steg matvareprisene 1,8 prosent fra januar til februar i 2016.

Vanlig med oppgang tidlig på året

Historisk har matvareprisene, med unntak av ved fire anledninger, steget fra januar til februar. Oppgangen kan ses i sammenheng med den generelle justeringen av matvareprisene som inntreffer i februar, samt tilbudsaktiviteten i månedene før, skriver Statistisk sentralbyrå. Alle matvaregruppene viste prisoppgang i februar, og det var særlig økningen i gruppene med sukker og syltetøy samt kjøtt som bidro. (Saken fortsetter under).

 

Kjerneinflasjonen, som er det Norges Bank ser på når den setter styringsrenten, viste en oppgang på 3,4 prosent de siste tolv månedene.

Ifølge estimater TDN Finans har hentet inn fra seks økonomer var kjerneinflasjon ventet til 3,1 prosent og samlet inflasjon på 2,9 prosent på årsbasis. På månedsbasis var kjerneinflasjon ventet å være opp 0,7 prosent og samlet inflasjon var ventet opp 0,4 prosent.

Dyrere å fly

Prisene på flyreiser steg 17,7 prosent. Prisoppgangen kan ses i sammenheng med den sesongmessige oppgangen på flyreiser, samtidig som prisnivået i januar var lavere enn månedene før. Prisene på møbler og innredning- og dekorasjonsartikler økte med 5,5 prosent etter januarsalget og bidro også til økningen i KPI.

Veksten i inflasjonen ble dempet av lavere priser på elektrisitet inkludert nettleie på 8,9 prosent. Prisene på drivstoff falt også fra januar til februar.

Totalt sett viser de ferske tallene fra SSB at inflasjonen i Norge i stor grad skyldes prisøkning opå importerte varer. Den viktigste bidragsyteren i 12-månedersendringen var møbelprisene. Varegruppen som møbler inngår i steg med 7,5 prosent fra februar 2015 til februar 2016, skriver SSB.

Les også:

Clinton i forsvarsposisjon i tv-debatt

Nettene blir varmere enn dagene

Asia i dag: - Kina har troverdighetsproblem

 

Se på DNtv: Selger luksusbåter til nordmenn

Selger luksusbåter til nordmenn
Men det er få av båtene som ender opp langs Norges kyst. De fleste vil ha dem levert til feriestedet ved Middelhavet.
01:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.