Oppgangen i norske konsumpriser er fortsatt kraftig, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

I august var kjerneinflasjonen (se faktaboks) på 3,3 prosent på årsbasis, ned fra 3,7 prosent måneden før.

Det var ventet en kjerneinflasjon på 3,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Selv om økonomene var rimelig samstemte i sine anslag, uttrykte de på forhånd en viss usikkerhet om inflasjonsutviklingen etter den overraskende kraftige oppgangen måneden før.

Ifølge Norges Banks anslag i siste pengepolitiske rapport fra juni i ventet sentralbanken en kjerneinflasjon på 2,6 prosent på årsbasis i august.

Konsumprisene opp 4,0 prosent

Samlet var det en oppgang i konsumprisindeksen (kpi) på 4,0 prosent på årsbasis i juli, ned fra 4,4 prosent måneden før, ifølge fredagens tall fra SSB. Detvar ventet en oppgang i kpi på 4,2 prosent, ifølge estimatene fra TDN Finans.

Høyere kraftpriser og økt nettleie var viktigste årsaker til prisoppgangen på årsbasis. Oppgangen ble imidlertid dempet av lavere drivstoffpriser. Bensinprisene var i august 5,0 prosent lavere enn samme måned ifjor.

Økte priser på klær, møbler, samt fritids- og kulturtjenester var andre viktige grupper som bidro til oppgangen siste 12 måneder, skriver SSB.

Markert nedgang på månedsbasis

Fra juli til august falt kpi med 0,5 prosent. Selv om indeksen normalt faller denne måneden, var nedgangen i år dobbelt så stor som vanlig, ifølge SSB.

Hovedårsaken var kraftig prisfall på flybilletter på 25,8 prosent.

«Prisfallet bør sees i sammenheng med at flybillettene har hatt tre måneder på rad med prisoppgang. Både innenlands- og utenlandsbillettene falt i pris, men utenlandsturene hadde klart størst prisnedgang», skriver SSB.

Prisen på matvarer falt med 1,0 prosent fra juli til august, som er på linje med tidligere år. Prisnedgangen kom etter fire måneder på rad med oppgang.

Fall i prisene på møbler, drivstoff, elektrisk kraft, samt klær bidro også til nedgangen i indeksen fra juli til august. Økte priser på sjøtransport, bøker og overnattingstjenester trakk i motsatt retning.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 

Les også:
Uvenn med Facebook magasinetPlus

Den 28-år gamle jusstudenten saksøkte Facebook. Og vant.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.