Regnskapskaoset i Troms Krafts svenske datterselskap Kraft & Kultur kan ha kostet så mye som 1,5 milliarder kroner. Nå sier Kraft & Kulturs avtroppende sjef Boris Benulic til Dagens Næringsliv at selskapet hadde fastprisavtaler med svært mange av kundene sine, og at prisene var svært lave.

Usikret
Men, legger han til, mange av avtalene var ikke sikret - selv om alle konsernets selskaper skal ha sikring på slike fastprisavtaler for å redusere risiko. I regnskapet fremgår det imidlertid at avtalene er sikret.

- Policyen var såkalte back-to-back-avtaler. Det betyr at vi sikrer oss mot svingninger i markedet. Mange av våre avtaler var ikke prissikret. Derfor tapte vi veldig mye penger. Vi fikk tap som gjorde kjempevondt, sier Benulic til DN.

- Jeg har ikke tilgang til alle tall, men vi tapte nok 700-800 millioner kroner over to-tre år, legger han til.

Benulic vedgår at tapene som er ført de siste årene er «aldeles for lave».

Troms Kraft har anmeldt saken til Ekobrottmyndigheten, Sveriges Økokrim, men Benulic hevder at ingen har tjent på regnskapsfeilene og sier han ikke frykter en eventuell etterforskning.

- Det finnes ingen store bonuser, og det finnes ingen store lønner. Glem det sporet, sier han.

- Kan være årsaken
Kraft & Kulturs nye leder, Jan Inge Johnsen, utelukker ikke at Benulics historie stemmer.

- Vi vet faktisk ikke. Det er en av årsakene til at vi har levert en politianmeldelse. Vi kjenner ikke årsakssammenhengene godt nok. Er dette gjort for egen vinning? Er det andre forkl#229er?

- Handel med åpne posisjoner kan være årsaken eller en av flere årsaker. Vi har en policy om at vi ikke skal ligge med åpne posisjoner. Det gir høy risiko, sier Johnsen.

Les mer:

Kraft & Kultur-sjefen tar på seg ansvaret

Avslørte regnskap manipulert for 1,5 milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.