Statkraft, Statnett,Trønder Energi, NTE og Agder Energi bekreftet i en pressemelding onsdag DNs opplysninger om at de skal jobbe for å sette sammen en portefølje av de mest lønnsomme vindprosjektene nord og sør for Trondheim. Statkraft skal tilbake som prosjektleder med sikte på å ta 50,1 prosent av utbyggingene.

"Planen er at alle relevante vindkraftprosjekter som de fire kraftselskapene har i Midt-Norge vil vurderes samlet, inkludert alle aktuelle konsesjonsgitte prosjekter i Fosen Vind, SAE Vind og Sarepta Energi. Partnerne vil samarbeide om å utrede et nytt 1000 MW-prosjekt innen utløpet av september i år. Planen er at inntil 750 MW vindkraft bygges ut nord for Trondheimsfjorden og minst 250 MW vindkraft bygges ut sør for Trondheimsfjorden", skriver partnerne i en melding, og videre:

"Statnett vil samtidig utrede hvilke justeringer dette vil kunne medføre for de planlagte nettprosjektene, slik at den nye løsningen overensstemmer med vilkårene som er gitt i Statnetts nettkonsesjon".

Trønder Energi skal ha 5-10 prosents eierandel, mens konsortiet leder av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners ønsker å overta de øvrige eierandelene.

"Dersom den nye prosjektsammensetningen blir lønnsom, kan investeringsbeslutninger tas i første kvartal neste år", skriver vindkraftpartnerne.

Les også: Jubler for helomvending om vindkraft

Som DN skrev fredag, er det ni vindprosjekter med konsesjon for å bygge ut over 1300 MW med vindkraft på Fosen og i Snillfjord-området. Nå skal partene bruke månedene frem til september, og sette sammen en optimal portefølje.

Etter det DN forstår, setter Statnett fortsatt krav til at det må bygges ut 1000 MW for å bygge sentralnettlinje fra Namsos til Trollheim, men kan vurdere å lempe på krav et om at det må bygges 600 nord og 400 MW syd for Trondheim.

Blåser mer

Fordi det blåser klart mer på Fosen enn i Snillfjord, er det lettere å regne hjem utbygging på Fosen, der det i alt er fem vindprosjekter med konsesjon på 880 MW.

Næringsminister Monica Mæland (H) reagerte kraftig da Statkraft først skrinla vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord i Trøndelag, og sa hun var overrasket over beslutningen.

Ministeren ba om en redegjørelse fra selskapet, men var ikke fornøyd med det knappe to og en halv siders notatet hun fikk tilbake fra Statkraft-styreleder Olav Fjell, som måtte sende inn en grundigere redegjørelse til statsråden.

Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomitéen på Stortinget, har sagt at Statkraft må betale tilbake ti milliarder kroner det er bevilget av Stortinget til fornybarsatsingen dersom selskapet ikke bygger ut vindkraft i Fosen.

 

Les også:

Ny sjanse for Trønder-vind  

Prøver på rask vindløsning dnPlus

Sveitsere vil overta dnPlus

KOMMENTAR: Forklaringsproblem  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.