Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig tilbake sammen med amerikanske og andre europeiske børser torsdag. Til slutt endte hovedindeksen ned 5,97 prosent til 353,12 poeng. Dagens børsfall er det største så langt i år og det 22. største børsfallet på en enkelt handelsdag siden 1983 i følge tall fra Oslo Børs. Det er også det det største siden 22. juni 2009.

Vekst-bekymring
Børsen falt gjennom hele handelen. Nedgangen ble forverret utover ettermiddagen etter hvert som amerikanske og europeiske børser falt tilbake.

I London, Paris og Frankfurt var nedgangen også bratt. Dax-indeksen i Frankfurt falt seks prosent, mens CAC40-i Paris falt 5,5 prosent. I USA var den brede S&P 500-indeksen ned mer enn fire prosent da Oslo Børs avsluttet handelen.

Flere svake nøkkeltall fra USA tynget børsene ytterligere. Philadelphia Fed-indeksen, som måler utviklingen i næringslivet i distriktet til sentralbankens Philadelphia-distrikt, falt til - 30,7 i august. På forhånd var det ventet at den ville være positiv på 2,0.

Salget av brukte boliger utvikler seg også skuffende. I juli var salget ned 3,5 prosent, mens det var ventet en oppgang på 2,7 prosent.

Les mer:
<b>Wall Street i fritt fall</b>
<b>En strøm av kjipe tall fra USA</b>

Vekst- og gjeldsbekymring
Ifølge aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor Markets er det frykten for svak økonomisk vekst og gjeldsproblemene i eurosonen som fortsatt tynger markedene.

- Det er en underliggende usikkerhet for den økonomiske veksten fremover, sier han til DN.no, og nevner også den pågående debatten rundt eurosamarbeidet og utarbeidelsen av tiltak for å hanskes gjeldsproblemene.

Tyskland falt brått
Den tyske DAX-indeksen falt kraftig rett før kl 11:00, noe som skaper undring og spekulasjoner i markedene. Ifølge Dow Jones Newswires sier en megler basert i Paris at fallet i Tyskland skyldes automatiske stop-loss ordre som ble utløst.

Til slutt endte Dax-indeksen ned 6,00 prosent.

Aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Markets sier han ikke har noen spesifikk forkl#229 på hvorfor børsene faller så kraftig.

- Noe av det kan kanskje forklares med at Morgan Stanley er ute med en stor analyse hvor de frykter en global resesjon, som tynger markedene. Annet som tynger er at politikerne i øyeblikket er rådville; de vet ikke hva de skal gjøre, sier strategen til TDN Finans.

Morgan Stanley kuttet torsdag sine global BNP-anslag for 2011 og 2012. Morgan Stanley skriver i tillegg i sin USA-analyse torsdag at de ikke venter at Fed vil starte store kjøp av amerikanske statsobligasjoner slik de har gjort i to omganger (QE) tidligere. De venter derimot at Fed vil implementere andre kreative tiltak, blant annet for å bedre ”flaskehalsen” innen huslånrefinansering.

Nyhetsbyrået Bloomberg News trekker frem uttalelser fra to av komitemedlemmene i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve mandag kan være med på å trekke europeiske børser nedover tirsdag. President Charles Plosser i Federal Reserves Philadelphia-distrikt og president Ricard Fischer i sentralbankens Dallas-distrikt kritiserte begge sentralbankens uttalelser i forbindelse med rentemøtet i forrige uke.

Begge mener at det var feil å signalisere at renten vil bli holdt nær null frem til 2013.

- Kjøpsmulighet
Aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor Markets mener at tidspunktet er riktig for å kjøpe seg inn i aksjer etter det bratte fallet de siste ukene.

- Vi her i huset er jo positive til markedet nå. Vi mener fallet har vært altfor stort i forhold til hva det fundamentale skulle tilsi. Resultatene selskapene har levert i andre kvartal tilsier ikke at det skal komme noen stor nedgangstid., sier han til DN.no

Spesielt nevner han oljerelaterte aksjer

- Nyhetsstrømmen denne uken har jo vært positiv, sier Tunaal og viser til oppjusteringen av estimatene for Aldous/Avaldsnes-funnet.

Oljefall
Her hjemme bidrar dessuten en fallende oljepris til den negative utviklingen.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober er ned 2,98 dollar til 107,62 dollar, mens tilsvarende kontrakt for den amerikanske WTI-oljen er ned 4,17 dollar til 83,56 dollar.

Oljeselskapet Statoil STL falt 5,86 prosent til 122,10 kroner.

Resultatrush
En hel rekke selskaper har lagt frem kvartalstall før børsåpning torsdag. Sjømatselskapet Austevoll Seafood fikk en EBITDA, resultat før skatt og avskrivinger, før biomassejusteringer på 795 millioner kroner i andre kvartal 2011, sammenlignet med 650 millioner kroner i samme periode året før.

Aksjen AUSS falt 6,4 prosent til 24,80 kroner.

Lakseprodusenten Lerøy Seafood, hvor Austevoll Seafood er hovedaksjonær, fikk et driftsresultat før verdijusteringer av biomasse på 440 millioner kroner i andre kvartal 2011, sammenlignet med 368 millioner kroner i samme periode året før.

Aksjen LSG falt 5,94 prosent til 95,00 kroner.

Det John Fredriksen-kontrollerte gassrederiet Golar la frem et resultat som var noe enn ventet. Samtidig signaliserer styret et utbytte som er noe høyere enn ventet.

Aksjen GOL falt 9,3 prosent til 161,00 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 5,97 prosent til 353,12 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 6,8 milliarder kroner.

Les også:

- Blir ikke like ille som Lehman-kollapsen

<b>Wall Street i fritt fall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.