Søndag kveld varslet Den europeiske sentralbanken ECB at den vil starte opp igjen programmet for støttekjøp av europeiske statsobligasjoner. Mandag fører meldingen til markert nedgang i rentene på italiensk og spansk statsgjeld.

Renten på tiårige italienske statsobligasjoner faller hele 80 basispunkter mandag formiddag til 5,25 prosent. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Den spanske tiåringen er ned 85 basispunkter til 5,20 prosent.

Børsene i Italia og Spania stiger også markert mandag: Europeiske børser fordøyer USA-nedgradering

Foranledningen til gårsdagens krisemøte i ECB var at de to landenes lånekostnader har steget markert de siste ukene. Frykten for at de ikke klarer å betjene sine enorme gjeldsforpliktelser har ført til at mange investorer har solgt unna statsgjeld utstedt av Italia og Spania, som er eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomier. Dersom rentene fortsetter å stige kan konsekvensen bli at også disse landene vil få problemer med å hente finansiering i kapitalmarkedene.

Etter å ha fått presentert nye kuttplaner fra regjeringene i Spania og Italia besluttet sentralbanken å starte opp igjen programmet for støttekjøp av europeisk statsgjeld.

Ifølge obligasjonsmeglere som Financial Times har snakket med startet sentralbanken umiddelbart å kjøpe italiensk og spansk statsgjeld da markedene åpnet mandag. Omfanget av kjøpene er imidlertid uklart, skriver avisen.

Les mer:

<b>Spår ny krise i Europa</b>

<b>Frankrike neste storland til giljotinen</b>

G7: - Skal gjøre alle nødvendige grep (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.