Senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, frykter at fredagens nedgradering av amerikansk statsgjeld fra toppkarakteren AAA øker risikoen for en ny europeisk finanskrise, skriver Dagens Næringsliv.

Chen er mest bekymret for situasjonen i Europa, og tror de europeiske børsene vil fortsette den dramatiske ferden nedover i dag.

– En naturlig konsekvens av nedgraderingen kan være at Italia også følger etter. Det er klart at folk nå vil sette lupen på italiensk og spansk statsgjeld og det er ikke bra for rentene og statspapirene der, sier Olav Chen.

- Veldig bekymret
Chen ser mange likhetstrekk med opptakten til Lehman Brothers-kollapsen i 2008.

– I USA satt bankene på råtten subprime, i Europa sitter bankene på statsgjeld fra Piigs-landene. Jeg er veldig bekymret over renteutviklingen i Italia. Landet er for stort til at redningsfondet i Europa kan hindre en ny krise, sier Chen til DN.

Den siste uken har rentene på italienske statsobligasjoner kommet farlig nær syv prosent, nivået som førte til at Hellas, Portugal og Irland måtte be europeiske myndigheter om hjelp.

– Det er stor grunn til at dette kan skape en ny likviditetskrise i Europa. Problemet er sirkulasjonen av pengene i markedet. Det er det ingen som kan styre direkte, fordi den er avhengig av tillit, sier sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets til DN.

Frykter bankkrise
Flere meglerhus frykter nå at påslaget mellom den europeiske sentralbankens styringsrente og pengemarkedsrenten i Europa skal øke. Pengemarkedsrenten er den renten banker låner penger til.

Den er derfor grunnlaget for renten forbrukere og investorer forholder seg til. Når rentepåslaget blir stort, er det et tegn på at bankene blir mindre villige til å låne til hverandre.

– Når folk trekker pengene ut av markedet, tørker lånene til banker, bedrifter og statene opp. Det fører til at aktiviteten stopper opp og investeringsviljen faller. Den europeiske sentralbanken har vært motstander av at private investorer skal ta store deler av byrden, fordi de frykter at dette kan spre seg videre til en bankkrise i Europa, sier Olav Chen til Dagens Næringsliv.

Les også: Asia-børsene dykker

Frankrike neste storland til giljotinen

Kina til USA: Gjeldsfesten er over



Tankesmie spår gjeldskrise i Italia

Investorer flykter til Norge

- Mr. Trichet, vil sentralbanken kjøpe Italia?



- En forandret virkelighet i verdens finansmarkeder

- Nedgradering rokker ved grunnfjellet i verdensøkonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.