Når markedet nå korrigerer ti prosent på så kort tid, så er det betydelig, sier forvalter Hogne Tyssøy i Holberg fondene til DN.no.

Oslo Børs har falt 9,8 prosent på én uke, og aksjemarkedet endte ned 2,87 prosent fredag kveld etter at de amerikanske aksjemarkedene falt fra åpning.

- Det er et uttrykk for at aktørene tar ned risikoen, sier Tyssøy.

Forvalteren tror det er en sammensatt årsaksforkl#229.

- Det initielle er jo makroforholdene, der stikkordene er middelhavslandene, valget i Storbriannia, smitteeffekter og frykt for kinesiske bobletendenser. I sum er det nok til at en del aktører blir bekymret, sier han.

Les fredagens børskommentar her:
- Det har potensial for å bli svært ubehagelig

Veldig begrenset verdi
Han mener det er mye psykologi inne i bildet, selv om det er noe realøkonomisk i bunnen.

- Selv om Hellas sliter med stor statsgjeld, har det veldig begrenset verdi når man ser på enkeltselskaper på Oslo Børs. Det blir mer summen av alle forholdene man har vært igjennom, sier Tyssøy.

Forvalteren peker på at det er en rekke investorer og markedsaktører som lever mer av de kortsiktige bevegelsene vi nå er midt oppe i.

- Da tenker jeg på egenhandelsdeskene i alle verdens meglerhus, hegdefondene og spekulanter. I tillegg finnes det endel aktører som belåner sine porteføljer, som forsterker svingningene når disse tvinges til å ta ned risikoen igjen.

Svakeste og skjøreste
Ser man videre fremover, er Tyssøy optimistisk til aksjemarkedet på lang sikt.

- Vi har satt igang en global oppgangskonjunktur igjen som er veldig sterk i deler av verden. Vår del av verden er den svakeste og skjøreste, på grunn av makroforholdene.

Ellers i verden er veksten tiltagende og selvforsterkende.

- Nå blir det litt "slaget mellom de gode og de onde". Hvem tror vi vinner slaget om utviklingen de neste ett til to årene: Er det de tunge, globale oppgangskonjunkturkreftene, eller er det det som skjer i Europa? spør forvalteren.

Brattere og mer brutalt
Selskapsrapporteringen i første kvartal har jevnt over vært sterk. Det er lite omsetningsvekst, men det er sterk lønnsomhet i veldig mange selskaper. Samtidig mener Tyssøy at verdsettelsen er ganske attraktiv.

- Før man fikk finanskrisen var veldig mange selskaper i ferd med å forberede seg på en nedgangskonjuktur. Så ble det brattere og mer brutalt enn de aller fleste hadde drømt om. Det forsterket kostnadsprogrammene i veldig mange selskaper.

Dersom ting nå flater ut og tar seg opp igjen, vil veldig mange selskaper få en markert marginforbedring, tror forvalteren.

- Tusenkronersspørsmålet blir da: Kommer de til å beholde de høye marginene hvis økonomien skyter fart og aktiviteten tar seg opp? Jeg tror svaret er litt blandet, sier han.

- I beste fall holder man marginene, men mest sannsynlig vil marginene komme noe ned. Nå er vi i en sweet spot, legger han til.

Norden står sterkt
- Hvilke selskaper vil klare seg best ved et slikt utfall?

- Norden som region står seg veldig sterkt i det bildet vi har nå. Her er økonomiene ganske robuste og statsfinansene er i orden. Bedriftenes helsetilstand er veldig sterk, og mange av selskapene har det globale markedet som sitt nedslagsfelt.

Holberg fondene har investert mye i shippingaksjer de seneste seks månedene.

- Handelsstrømmene kommer veldig kraftig tilbake på bred basis. Vi tror på en langsiktig bedring i hele transportsektoren, sier han, og legger til:

- Verden kommer tilbake nå, sakte men sikkert, men det blir en annen konjunkturoppgang med en annen geografisk sammensetning enn vi har vært gjennom historisk.

Les også:

Finner trygg havn i Norge

- Det har potensial for å bli svært ubehagelig

- Vi var en stor, fet gås (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.