SEB nedgraderer Statoils kredittverdighet ett hakk fra AA-/Stabil to A+/Stabil, ifølge en oppdatering tirsdag.

Som følge av at meglerhuset nylig nedjusterte sine oljeprisforventninger, støtter ikke måleparametrene tidligere kredittvurdering, fremgår det.

"Basert på våre estimater er break-even for den frie kontanttrømmen etter utbytte på 59 dollar fatet (ekskludert effekten av det foreslåtte rabatterte aksjekjøp eller kontantutbyttet/scrip) og Statoil belåningsgradsmål (15-30 prosent) vil bli brutt selv i et scenario der vi antar at 70 prosent vil benytte seg av tilbudet om kjøpe rabatterte aksjer fremfor utbytte", skriver SEB.

Statoil har de siste par årene generert negativ kontantstrøm etter utbytter, som har resultert i gjeldsoppbygging og svakere kredittmåleparametre, påpeker meglerhuset.

SEB mener derfor selskapets utbytteforslag, der investorene de neste to årene kan velge å motta kontanter eller aksjer med fem prosent rabatt, er positivt fra et kredittperspektiv.

Les også: Statoil innfører toårig utbytteprogram og Statoils konsernsjef: - Det er en vanskelig situasjon

"Vi tror at de fleste investorene vil velge å motta aksjer (på grunn av rabatten og som ikke vil bli utvannet), det vil ha en positiv effekt på Statoils kontantstrøm og balanse", heter det.

De internasjonale kredittvurderingsbyråene Moody's og S&P har allerede satt Statoils kredittvurdering til observasjon for mulig nedgradering, Aa2 og AA-, respektivt. SEB tror dette begge vil ta grep.

Les også: Frykter ikke Statoil-nedgradering

"Vi mener at det sannsynlig utfallet av den gjennomgangen er en negradering med ett hakk (tross det foreslåtte aksje/kontant-utbytteforslaget) i det begge kredittvurderingsbyråer understreker at parameterene for kjernegjeldsgraden vil falle lavere enn retningslinjene i kjølvannet av lavere oljeprisforventninger", skriver SEB.

Meglerhuset mener Statoils kapitalmarkedsdag nylig var betryggende og ga et godt inntrykk. Markedet svarte med å sende aksjen opp over ni prosent samme dag.

"Statoil viste fleksibilitet i investeringene og sine intensjoner om å bruke dem (avhengig av oljeprisen), og har et fortsatt fokus på kostnadsreduksjoner. Statoil har ikke uttrykt noen formelle avhendingsmål, men vi forventer at selskapet vil fortsette aktivt å forvalte sin portefølje for å begrense ytterligere svekkelse av kreditt-parametrene", skriver SEB.

Les også: - Frykten for «credit crunch» stiger

Nå er denne Teslaen historie

Rente: Japan inn i «minusklubben» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Sparebank-sjef med ut-av-kroppen-opplevelse på Wall Street
-Ut av kroppen-opplevelse
01:43
Publisert: