Styret i Statoil vil foreslå for generalforsamlingen at det for fjerde kvartal i år opprettholdes et utbytte på 0,2201 dollar per aksje, og at det innføres et toårig program for utbytteaksjer med start i fjerde kvartal 2015, heter det i Statoils kvartalspresentasjon torsdag.

Programmet for utbytteaksjer gir aksjonærene et valg mellom å motta kvartalsvise utbytter - enten i kontanter eller i form av nyutstedte aksjer i Statoil, med 5 prosent rabatt for fjerde kvartal 2015.

Regjeringen som majoritetsaksjonær støtter forslaget og vil søke Stortingets godkjennelse for å kunne stemme for forslaget på generalforsamlingen. Regjeringen vil matche minoritetsaksjonærenes andel i programmet for utbytteaksjer og dermed opprettholde sin eierandel på 67 prosent.

- Vi står ved vår forpliktelse og opprettholder et konkurransedyktig utbytte, i tråd med vår utbyttepolitikk. Forslaget innebærer at utbyttet opprettholdes samtidig som vi tilbyr aksjonærene et alternativ med å re-investere sitt utbytte i nyutstedte aksjer, sier Statoil-sjef Eldar Sætre i en melding.

- Vi innfører programmet for utbytteaksjer som et ytterligere verktøy for å styrke selskapets økonomiske fleksibilitet til å investere i prosjekter av høy kvalitet til riktig tid, forklarer han.

- Større finansiell fleksibilitet

- Denne utbyttemodellen gir aksjonærene valgmuligheter og selskapet kan få større finansiell fleksibilitet til å foreta lønnsomme investeringer som vil generere positiv kontantstrøm over tid, sier olje- og energiminister Tord Lien i en melding.

- Utbytteaksjer har blitt brukt av andre store europeiske olje- og gasselskaper. Som majoritetseier i Statoil er det viktig for den norske stat at selskapet skal ha tilgang på de samme finansielle verktøy som sine internasjonale konkurrenter, fortsetter Lien. 

Går rett inn i oljefondet

Det er Statoils styre som har fremmet forslaget og som er ansvarlig for å håndtere selskapets kapitalsituasjon. Olje- og energidepartementet, som majoritetseier i selskapet, har vurdert styrets forslag og funnet det riktig å støtte forslaget, gitt at statens eierandel holdes konstant gjennom programmets løpetid.

Kontantutbyttet fra Statoil går direkte inn i Statens Pensjonsfond Utland. Størrelsen vil variere fra kvartal til kvartal og avhenger av andel aksjer som velges, men verdien av statens samlede utbytte i form av aksjer og kontanter fra Statoil vil være stabil gitt at utbyttet videreføres på dagens nivå. Aksjene som mottas vil overføres til Olje- og energidepartementet.

Les om Statoil-resultatet her: Svakere enn ventet for Statoil

 

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

 

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.