De tunge organisasjonene OLF, LO, Norsk industri og Norges rederiforbund står samlet i å kreve at regjeringen starter en konsekvensutredning for oljeleting i de omstridte fiskeområdene i Nord-Norge.

- Norsk olje- og gasspolitikk må fortsatt bygge på en ambisjon om at alle petroleumsforekomster på norsk sokkel skal utnyttes. Havområdene vest for Lofoten og vesterålen må konsekvensutredes for å bedre kunnskapsbasen, før beslutning tas, skriver Konkrafts råd etter møtet.

De fire organisasjonene samarbeider i Konkraft, som er en samarbeidsarena hvor de fire organisasjonene fra både oljeindustrien og de ansatte diskuterer olje- og gasspørsmål. Mandag møttes Konkrafts råd på Gardermoen og det ble enighet om å kreve konsekvensutredning.

Vil miste arbeidsplasser
- Konkraft vil rette oppmerksomheten mot lav aktivitet i utsatte deler av leverandørindustrien frem til 2012. Arbeidsplasser vil forsvinne i flere lokalsamfunn. I de kommende årene forventes det at norsk sokkel vil bli preget av små utbygginger og sterk internasjonal konkurranse. Presset på mer kostnadseffektive utbyggingsløsninger har økt. En må i fellesskap finne løsninger som ivaretar kompetanse, arbeidsplasser og gode omstillinger, uttalte rådet etter møtet.

På Gardermoen var lederne for LO, Fellesforbundet og Norsk industri sammen med OLF og tunge representanter for oljeindustrien: Konserndirektør Øystein Michelsen i Statoil og ConocoPhillips-sjef Steinar Våge. For leverandørindustrien stilte blant andre konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM og Fred Olsen-sjef Ivar Brandvoll.

Krever utredning
- Fra LOs side vedtok Kongressen i mai at det var viktig å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen for å sikre mest mulig kunnskap om sameksistens mellom fiskeri og oljeindustrien, sa LO-leder Roar Flaathen på en pressekonferanse etter møtet.

Konkrafts møte holdes to dager før regjeringen får overlevert en Veritas-rapport som viser hvilke skader et oljeutslipp kan ha på fiskeriene i de sårbare områdene. Rapporten skal brukes i forvaltningsplanen regjeringen har lovet å legge frem innen utgangen av året. Men en forvaltningsplan er ikke nok, mener Konkraft.

- Petroleumsloven sier at før man skal si ja eller nei til noe slikt, skal det konsekvensutredes. Det kan ikke bli en politisk beslutning før vi har fått både en forvaltningsplan og en konsekvensutredning, sa OLF-leder Gro Brækken.

Deler av Veritas-rapporten har lekket ut: - Oljeutslipp vil ikke true fisk i Lofoten
Ikke alle er enige i konklusjonene: - Oljesøl kan bli nasjonal katastrofe

Ikke endelig ja
- I debatten kan man få inntrykk av at hvis man sier ja til en konsekvensutredning, så har man sagt ja til olje- og gassutvinning. Det vil jeg ta avtstand fra. En konsekvensutredning er for å hente inn kunnskap så man vet hva man eventuelt sier ja eller nei til, sa Flaathen.

Flaathen mener også Nord-Norge har krav på det vestlandet har dratt nytte av i 40 år.

- Jeg synes det er riktig at også den nordlige landsdelen får uttale seg om hva de mener om dette, som er en vensentlig del av konsekvensanalysen, sa Flaathen, men la til:

- Vi har altså ikke tatt standpunkt til om det er riktig å utvinne i disse områdene, det skal vi gjøre når konsekvensutredningen foreligger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.