Oppdatert sak.

Det som har vært al-Qaidas fløy i Syria, Jabhat al-Nusra, bryter med moderorganisasjonen. Gruppens nye navn er Jabhat Fatah al-Sham.

Det kommer etter at Al-Qaida tidligere åpnet for å bryte med sin syriske fløy. Ifølge analytikere kan formålet være å sikre Jabhat al-Nusras framtid på den syriske slagmarken.

Helt siden 2013 har det vært spekulert i om Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten, kommer til bryte med moderorganisasjonen. I en uttalelse fra al-Qaida denne uken åpner moderorganisasjonen for at Jabhat al-Nusra kan gjøre nettopp dette.

– Vi ber ledelsen i Jabhat al-Nusra om å gjøre det som er til islams beste, og som beskytter det syriske folks jihad, heter det i et lydklipp fra Ahmed Hassan Abu al-Khayr, en av al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahris kommandanter.

Analytikere peker på at Jabhat al-Nusra ønsker å endre sin profil i takt med at gruppen har blitt gjenstand for stadig mer omfattende angrep fra både russiske og amerikanske luftstyrker. Å eventuelt bryte med moderorganisasjonen kan være et ledd i dette.

– Uansett hva Nusra gjør, er gruppens endelige mål å i enda større grad bli en del av den syriske revolusjonen og sikre sin framtid på lang sikt, sier Syria-eksperten Charles Lister.

Jabhat al-Nusra har, i motsetning til ekstremistgruppen IS, kjempet side om side med flere andre opprørsgrupper i Syria, blant demopprørsgruppen Ahrar al-Sham.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Bloomberg om Trump: - Kjenner igjen en svindler når jeg ser en

Vil rive investeringer på en kvart milliard: - Det er store penger. Vi river hele dritten

Tar ut 150 millioner i utbytte tross skrekk-år: – Ting går opp og ned dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.