Den omfattende straffesaken mot finansakrobaten Christer Tromsdal, tidligere eiendomskonsulent Anthony Bratli og tidligere kunsthandler Terje Hvidsten startet i Oslo tingrett tirsdag denne uken. Tromsdal har tilstått medvirkning til flere grove bedragerier, og i ettermiddag begynte finansakrobaten på sin frie forklaring.

- Det er dessverre slik at i mitt liv opplever jeg at folk er rimelig forutinntatt om min person og troverdighet på grunn av medieomtalen. Jeg må ta selvkritikk selv også for å ha rotet meg bort i mennesker og situasjoner jeg ikke burde, sa Tromsdal i Oslo tingrett.

Og la til:

- I mitt hode er det ikke ulovlig å gjøre forretning med andre. Stråmann høres skummelt ut, men i mitt hode er det en fullmektig som fronter det formelle i et kjøp eller salg. På grunn av det livet jeg har havnet oppi, har jeg måtte benytte andre i handler jeg har vært del av, sa Christer Tromsdal.

Sammen med de to medtiltalte er Tromsdal tiltalt for en rekke grove bedragerier mot banker og privatpersoner for et tosifret millionbeløp, der Økokrim mener det er benyttet mange stråmenn og falske dokumenter. De to andre tiltalte nekter straffskyld for bedrageriene, men Anthony Bratli innrømmer å ha begått grov økonomisk utroskap mot Aker Eiendomsmegling for vel 600.000 kroner.

- På alle forsider

Christer Tromsdal fortalte i sin frie forklaring om etableringen av Aker Brygge Invest (ABI), et selskap som omsatte gråmarkedsaksjer, og som ble grundig omtalt i Dagens Næringsliv ved årtusenskiftet etter at tre forsikringsselgere i Tromsdals hjemsted Verdal vidersolgte det som viste seg å være  nærmest verdiløse gråmarkedsaksjer til småsparere.

- Fra september 2000 var jeg de første ti dagene på alle forsider, og når man hører Aker Brygge Invest så sier folk at der er han skurken som lurte de gamle menneskene. Jeg har holdt på siden år 2000 med å krangle med Økokrim. Fra å være på høyden ble jeg filleristet i media, sa Tromsdal.

Han ble senere dømt for vitnepåvirkning og spredning av villedende informasjon i ABI-saken, men Økokrim droppet det alvorligste tiltalepunktet om grovt underslag av 25 millioner kroner. Christer Tromsdal fortalte i retten i dag at han i ung alder kom i kontakt med flere kjente finansfolk som mobilselger, og fikk mulighet til å være med på forretninger. Deretter ble Tromsdal medeier i fire-fem selskaper på Aker Brygge, mest innen båt og etter hvert innen aksjer.

Les også: - Ble skutt med overlegg

Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim sa da rettssaken startet at at sakskomplekset har vært etterforsket siden 2008, og at prosessen har vært lang og omfattende. Christer Tromsdal er tiltalt for åtte grove bedragerier, men fikk også påtaleunnlatelse seks av de mindre bedrageripostene i tiltalen.

Seks dømt i Tromsdal-komplekset

- Hittil er seks personer dømt for bedragerier, og flere er dømt for forholdene Tromsdal har vært tiltalt eller siktet for, sa Kavlie.

En pengeinnkrever, to tidligere advokater, en nattklubbeier og Brasil-investor, en kunsthandler og en bingomillionær er tidligere domfelt i Tromsdal-komplekset. En 61-årig Oslo-advokat ble frifunnet for grovt heleri ifjor høst, men dommen er anket av Økokrim.

Christer Tromsdal innrømmet i ettermiddag å ha medvirket til at ekssamboeren hans i 2004 fikk utbetalt et lån på 700.000 kroner fra Nordea basert på uriktige inntektsopplysninger, og hevdet i retten at hun «levde over evne» og at forbruket i perioden «gikk fort for seg med mye penger involvert, dessverre».

- Jeg erkjenner å ha medvirket til at opplysningene som ble oppgitt om inntekten ikke er riktig. Det er jeg veldig lei meg for at jeg gjorde, sa Tromsdal.

Ifølge aktor Geir Kavlie er det ikke aktuelt å ta ut tiltale mot andre involverte i denne saken nå.

Tromsdal, Bratli og Hvidsten ble i 2012 idømt lange fengselsstraffer for grove bedragerier, blant annet etter salget av to svenske hoteller til det Økokrim mener var overpris, 34,5 millioner svenske kroner. De tre fikk også inndratt vel 20 millioner og ble dømt til å betale mellom 27 og 15 millioner i erstatning til Obbhult Invest, som kjøpte hotellene.

Men Borgarting lagmannsrett opphevet i september 2013 denne dommen på grunn av en inhabil fagdommer, og saken måtte dermed opp til ny behandling i tingretten denne uken. Straffesaken mot Tromsdal, Bratli og Hvidsten er berammet frem til 19. mars, og forholdene i tiltalen stammer fra perioden 2004 til 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.