Skandalene rundt den norskregistrerte menneskerettsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) fortsetter.

Nå viser det seg at den belgiske politikeren Anne-Marie Lizin (66), som har toppverv i GNRD, nylig er dømt for valgjuks i Belgia.

I helgen ble det kjent at Økokrim har siktet organisasjonen for hvitvasking og heleri. Pengeoverføringer for mer enn 100 millioner kroner blir nå undersøkt, og sentralt i etterforskningen er tre selskaper i Emiratene som har operert som såkalte sponsorer for menneskerettsorganisasjonen.

GNRDs grunnlegger og president, norskpalestineren Loai Deeb er også siktet for hvitvasking og heleri.

Betalt valgkamp

Anne-Marie Lizin (66) er en kjent politiker i Belgia, og har nå tittelen ærespresident i senatet. Samtidig som hun i snart 40 år har vært en kjent politiker både på nasjonalt og internasjonalt, har hun vært ordfører i sin hjemkommune Huy i 26 år.

Den rutinerte politikeren ble for et drøyt år siden hentet inn i toppledelsen i Global Network for Rights and Development. Hennes navn var knyttet til skandaler og juks i Belgia, men i GNRD fikk hun tittelen høykommissær for Europa.

Den belgiske politikeren Anne-Marie Lizin (66) er høykommissær for Europa i GNRD.
Den belgiske politikeren Anne-Marie Lizin (66) er høykommissær for Europa i GNRD.
I 2009 måtte hun gå av etter det som i belgiske medier blir beskrevet som «en serie skandaler», deriblant forsøk på valgjuks. Ifølge belgiske medier hadde hun regissert en kampanje i kommunevalgkampen. I praksis handlet det om at de ansatte i kommunen som jobbet for hennes kandidatur fikk lønn for å drive valgkamp i arbeidstiden.

Avsløringen førte til at hun ble ekskludert fra sosialistpartiet, der hun hadde vært aktiv siden 1970-tallet.

Lizin ble etterforsket og dømt i en lavere rettsinstans i Belgia, men anket. Det hjalp lite. I mars 2015 ble hun dømt til fem års betinget fengsel for valgjukset i sin hjemkommune. I tillegg heter det i dommen at hun ikke kan ha offentlige verv på fem år.

Det lyktes ikke DN å få noe svar fra Anne-Marie Lizin igår.

– Jeg har ingen kjennskap til den saken, og har ingen kommentar. Siden GNRDs president er i utlandet, har vi heller ingen merknader til siktelsen, sier GNRDs forsvarer, advokat Finn Erik Torall.

Egypt og FN

Lizin var med på pressekonferansen da GNRD ifjor la frem en entusiastisk rapport om det forrige presidentvalget i Egypt. Kilder tilknyttet GNRD forteller at mennesker i organisasjonen har et nært forhold til Egypts leder, general Abdel-Fattah El-Sisi. Da egyptiske myndigheter kunngjorde at Egypt skulle holde nytt presidentvalg våren 2015, var det så godt som ingen seriøse, internasjonale valgobservatører som mente det var forsvarlig å holde valg. En av få som stilte seg til disposisjon, var GNRD. Valget er ennå ikke gjennomført.

GNRD er også omstridt i FN. Da FNs økonomiske og sosiale råd i februar i år behandlet søknaden fra GNRD om å få konsultativ status, stemte alle vestlige og demokratiske land imot en godkjennelse. Etter det DN erfarer skal innspill fra den belgiske FN-delegasjonen til FN-rådet ha vært spesielt negative.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen