En tidligere toppsjef i auksjonsnettstedet Ebay, Christopher Saridakis (45), har innrømt skyld i å ha lekket hemmelig informasjon. Han tipset venner og bekjente om Ebays oppkjøp av selskapet GSI Commerce for to milliarder dollar, omtrent 12 milliarder kroner, i 2011.

Han er siktet både av det amerikanske finanstilsynet (Securities and Exchange Commission, SEC) og FBI, kommer det frem i meldinger fra SEC og FBI fredag.

- Saridakis valgte å lekke konfidensiell, markedssensitiv informasjon for å berike sine venner og familie, sier SEC-advokaten Scott Friestad i en uttalelse.

Risikerer fengsel og milliardbot

Saridakis har nå inngått et forlik med SEC, der han har innrømt all skyld og gått med på en såkalt «officer and director bar», et forbud mot å inneha lederstillinger i noe børsnotert selskap.

Han gikk også med på å betale en bot på 664.822 dollar, drøye fire millioner kroner. Det er nøyaktig det dobbelte av summen hans nærmeste tjente på aksjehandler etter tipsene.

I siktelsen fra FBI, en sak som fortsatt pågår, risikerer han opp til 20 år i fengsel og en ytterligere bot på opp til fem millioner dollar, eller 30 millioner kroner. Saken omhandler relaterte forhold.

Bølge av innsidehandler

I 2011 var Saridakis sjef i GSI Commerce, som i dag er et av Ebays datterselskap under navnet Ebay Enterprise.

Da Saridakis fikk vite om de hemmelige oppkjøpsplanene, tipset han venner og familie om å kjøpe aksjer i selskapet. Han instruerte fire venner og familiemedlemmer til å kjøpe aksjer i selskapet gjennom en rekke tekstmeldinger, som ble fremlagt i forbindelse med siktelsen.

Dette førte ifølge SEC til en bølge av innsidehandler etter at informasjonen ble lekket videre til flere titalls personer. Ytterligere fem personer er tiltalt i saken.

Da oppkjøpet ble offentliggjort noen uker senere skjøt aksjeverdien til GSI opp med over 51 prosent. Saridakis fortsatte som sjef i selskapet etter oppkjøpet, men har gått av i senere tid.

Selskapet skal ikke være ytterigere involvert i saken mot Saridakis.

Les også på DN.no:

Ny all-time high på Oslo Børs

Ukraina-uroen tynget Wall Street  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.