Første halvår i år har Tollvesenet beslaglagt 28 millioner kroner i norsk- og utenlandsk valuta. Det er en økning på omtrent 7 millioner, eller 33 prosent, sammenliknet med samme periode i 2013.

Pengene som smugles stammer som regel fra enten kriminelle aktiviteter, som narkotikahandel, eller svart arbeid.

Valuta transporteres ofte fysisk over landegrensene for å unngå sporing av pengeflyten. Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener halvårstallene for året er høye.

Svart arbeid i vekst

- Trenden vi har sett så langt i år er at valuta- og alkoholsmuglingen, i tillegg til antall beslag av narkotika, øker, sier Røse til DN.

Han mener samtidig det er viktig å ikke trekke sikre sluttinger før året er omme, men tror økningen av valutasmugling i år har sammenheng med økt omfang av svart arbeid og sosial dumping.

- Da blir overskuddet flyttet ulovlig. Det er en problematikk som har vært mye omtalt den siste tiden. Både Kripos og næringslivet med NHO i spissen har tatt tak i problematikken, sier Røse.

Vanskelig å bevise

Enhver person kan ta med opp til 25 000 kroner inn og ut av landet uten å deklarere beløpet.

Beløp som er høyere enn dette må deklareres til Tollvesenet. Når valutasmugling oppdages tar tollvesenet et straffegebyr på 20 prosent av pengesummen. Alvorlige overtredelsene blir politianmeldt og hele beløpet beslaglegges.

- Hvis vi er helt sikre på at pengene stammer fra kriminelle handlinger, inndrar vi hele beløpet. Noen ganger mistenker vi ulovligheter, men kan ikke bevise dem. Da er det mindre sannsynlig at politiet vil etterforske det, sier Røse.

Han forteller at det er store mørketall i valutasmuglingen.

- Vi klarer å ta rundt 50 millioner hvert år, men anslår at omfanget er et par milliarder i året.

Tollvesenet gjorde i første halvår av 2014 19.300 beslag. Det er en økning på tre prosent fra året før.

Les mer om Tollvesenets beslag:

Økonomiske problemer i Europa fører til at det blir billigere å smugle narkotika: Flere smugler narkotika (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.