Antall beslag av narkotika har økt med 3,5 prosent sammenlignet med de seks første månedene i fjor. Samtidig har mengden narkotika som er blitt beslaglagt gått ned. Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener det skyldes større mengder syntetisk dop, og billigere kurerer på grunn av økonomiske problemer i Sør-Europa.

- Dette er en trend over hele Europa. På grunn av høy arbeidsledighet har kurerne blitt billigere, og smugler mindre partier narkotika. Det koster ofte ikke mer enn 1000 euro for å få en kurerer i Europa.  

- Da kan en smugle mindre mengder, og fortsatt tjene gode penger. Om en kurer blir tatt er bakmennenes tap lavere enn det ville vært med større mengder, forteller han.

Samtidig trekker Røse frem inntredenen av nye syntetiske stoffer som en faktor til at lavere mengder narkotika blir beslaglagt.

- I motsetning til en dose marihuana, som er på rundt ett gram, kan en dose av de nye stoffene være på noen milligram. Det bidrar til at antall beslag øker, men mengden ikke nødvendigvis er deretter. Vi beslagla drøyt 4 kilo av disse stoffene i år. Det er kun en kilo mer enn samme tid i 2013, men målt i brukerdoser kan det være flere enn 100 000 doser.

- Det er en ny bransje innenfor narkotika, som vi er svært bekymret for, forteller Rose.

Han forteller at de syntetiske stoffene ofte bestilles på internett, for så å bli sendt til brukeren gjennom postsystemet. De stammer ofte fra Kina, men blir ompakket i mindre doser og distribuert i Europa.

-  Når det er et sted mellom 5 og 10 millioner brev og pakker inn i landet hvert  år så klarer ikke Tollvesenet å kontrollere alt. Men vi kontrollerer stadig mer, og det er et satsningsområde. Stoffene er vanskelige å oppdage og er ofte billigere. De koster kanskje noen kroner. 

 

Han peker ut bransjen som en av de største utfordingene til tollvesenet.

-  Narkotikabransjen i Norge er under rimlig kontroll. Disse stoffene er derimot vanskeligere å oppdage, og ofte svært forskjellige. Bare i fjor ble det registrer 81 nye stofftyper.

Tollvesenet gjorde i første halvår av 2014 19 300 beslag. Det er en økning på tre prosent fra året før.

Les mer om Tollvesenets beslag:

Økonomiske problemer i Europa fører til at det blir billigere å smugle narkotika; Valutasmuglingen øker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.