Oppdatert artikkel.

Ellen Ugland (57) døde mandag denne uken. Hun var enke etter Johan Jørgen Ugland som døde i mars i år.

Mens politiet mandag sa at dødsfallet til milliardærarvingen var naturlig, bestemte de tirsdag for å åpne for etterforskning av dødsfallet.

Kobler på Kripos
Politiet har nå mottatt en foreløpig obduksjonsrapport og betegner nå dødsfallet som mistenkelig. Politiet har samtidig bedt om bistand fra Kripos.

- Den foreløpige rapporten inneholder opplysninger som gjør at vi etterforsker saken som et mistenkelig dødsfall, skriver politiet i Asker og Bærum politidistrikt i en pressemelding på sine nettsider.

Politiet ønsker ikke på nåværende tidspunkt å si noe om antatt dødsårsak.

- Vi har anmodet Kripos om taktisk og teknisk bistand. Politiet vil nå foreta tekniske undersøkelser og taktisk etterforskning, skriver Asker og Bærum politidistrikt i pressemeldingen.

- Det går ikke
Ellen Ugland ble etter det Dagens Næringsliv vet funnet død i gangen i en leilighet på Lysaker. Hun var da kledd for å gå på tur og ble funnet av sin niese, Ellen K. Dahl Pedersen.

- Hva? Nei, ikke si det. Det går ikke, var alt Ellen K. Dahl-Pedersen klarte å si da Agderposten ringte henne og fortalte om at Kripos er koblet på saken.

Hun er for tiden i Grimstad for å klargjøre til tantens begravelse i neste uke.

- Det har jeg rett og slett ingen kommentar til. Jeg har en familie å ta hensyn til. Jeg regner med at du skjønner at dette oppleves abusurd, sier niesen til Fædrelandsvennens nettutgave på spørsmål om hvordan hun forholder seg til de nye opplysningene.

- Dette er en politisak
Styreleder i Ugland-gruppen, advokat Jørgen Lund, vil overfor Fedrelandsvennen i kveld ikke kommentere vendingen som saken nå har tatt.

- Hva gjør du som Ugland-gruppens leder nå?

- Ingenting. Dette er en politisak. Det er helt opp til politiet å etterforske uten innblanding fra andre, sier Lund til Fedrelandsvennens nettutgave.

- Dette var en bombe
Johan Jørgen Uglands to sønner reagerer med vantro på nyheten om at politiet har iverksatt full drapsetterforskning.

- Hva? Det var jo interessant. Det må jeg si. Det var dramatisk. Det er helt utrolig. Ironisk nok var det eneste hun selv likte å lese nettop krimromaner, sier Lars T. Ugland til Dagens Næringsliv.

- Er du sjokkert?

- Det er for å si det mildt. Jeg må innrømme at dette var en bombe. Jeg sitter her med hakeslepp. Den meldingen kom veldig raskt fra politiet, sier han.

Hans bror, Jørgen Ugland, er like sjokkert.

- Sier du det! Dette var helt nytt for meg, sier han til DN.

- Selv om flere hadde et anstrengt forhold til henne kan jeg ikke tenke meg at noen ville kunne gå så langt. Jeg tror dette kun er politikk fra politiets side. De fikk kritikk da ikke min far ble obdusert og nå vil de ikke gå i den samme fellen. De vil være på den sikre siden, sier han.

Arvet 45 prosent
Da testamentet etter milliardæren og rederen Johan Jørgen Ugland (88) ble kjent i vår viste det seg at Ellen Ugland, Johan Jørgen Uglands tidligere sekretær og andre kone, fikk 45 prosent av aksjene.

Testamentet etter Johan Jørgen Ugland vakte oppsikt både i og utenfor familien. I testamentet gjorde han det klart at Ellen Ugland ble en av to hovedarvinger, og at hun også fikk innflytelse over den andre hovedarvingen, Johan Jørgen Uglands barnebarn, Knut Nicolai.

I testamentet sto det at frem til barnebarnet er 35 år er det er forvaltningsråd på tre personer, bestående av advokaten Jørgen Lund (formann), enken Ellen Ugland og direktør Øystein Beisland, som skal råde over aksjene.

Knut Nicolai fikk de resterende 55 prosent, og Johan Jørgen Uglands tre barn dermed lite etter faren.

Så sant Ellen Ugland ikke har skrevet testamente eller Johan Jørgen Ugland har lagt føringer i sitt testamente for Ellen Uglands arv på 45 prosent i rederikonsernet, vil Ellen Uglands niese arve alt i og med at hun er nærmeste arving.

Krevde farens død gransket
Torsdag kunne Dagens Næringsliv avsløre at Lars T. Ugland i et brev datert 10. oktober instendig ba politiet etterforske dødsfallet til Johan Jørgen Ugland 28. mars i år.

6. desember, etter at det var kjent at Ellen Ugland, som var gift med Johan Jørgen Ugland, var død, fikk Ugland svar fra politiet. I brevet skriver Arne Pedersen, sjef for felles krimenhet ved Agder politidistrikt, at det er gjennomført avhør, men at saken er henlagt da det ikke er mistanke om straffbare forhold.

Lars T. Ugland, var kjent som kronprinsen men fikk til syvende og sist smuler etter faren. Han reagerte sterkt på testamentet, men bestemte seg i oktober for ikke å bestride farens testamente.

- Jeg har tidligere sagt at jeg står 100 prosent bak Knut Nicolai. Når mine juridiske rådgivere ikke kunne finne en måte å angripe Ellen Uglands arv på uten at det også berørte Knut Nicolais andel, ser jeg ingen annen utvei enn å la være å bestride testamentet, sa han da til Dagens Næringsliv.

Les mer: Politisamarbeid om Ugland-saken

Gir opp Ugland-arven

Krevde farens død gransket

Ugland-arving død

Starter etterforskning av Ugland-dødsfall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.