Den greske innkjøpssjefsindeksen (PMI) for industrisektoren i juli endte på 30,2 poeng, som signaliserer svært lav økonomisk aktivitet fremover.

Det er en nedgang fra fra 46,9 måneden før, viser tall fra Markit, som utarbeider indeksen. En indeks over 50 poeng viser tiltagende aktivitetsnivå.

- Dette fallet er brutalt. Jeg er overrasket over hvor stort fallet er, ettersom næringslivet i Hellas burde være mer optimistisk for den greske økonomien, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

- Den greske krisen, og spesielt stengingen av bankene, hadde en slående, men ikke overraskende, innvirkning på landets økonomi, kommenterer sjeføkonom Mark Williamson i Markit, i en pressemelding mandag.

Laveste noensinne

Indeksnivået er det laveste som noensinne er registrert for Hellas i den 16 år lange industri-indeksens historie. PMI-indeksen foretas ved å intervjue bedrifters innkjøpssjefer om deres økonomiske utsikter.

- Det er eksepsjonelt lavt. Spesielt med tanke på at denne undersøkelsen burde ha fått med seg gjeldsavtalen mellom Hellas og troikaen, sier Dørum.

Markit bekrefter ovenfor DN at intervjuene ble foretatt mellom 13. og 21. juli. Avtalen mellom Hellas og kreditorene ble offentliggjort mandag 13. juli.

Hellas, med statsminister Aleksis Tsipras i spissen, var i knallharde forhandlinger med EU og kreditorene i forkant av avtalen. Ennå er ikke alle detaljene rundt den greske gjelden avklart. Hellas og kreditorene starter forhandlinger tirsdag

«Ekspremt» børsfall

I tillegg til den historisk svake PMI-indeksen faller Athen-børsen stort etter åpning mandag.

- Det er ekstremt. Børsen har blitt en skygge av seg selv, og greske banker har i praksis ikke vært verdt noen ting, sier Dørum om børsfallet.

Les også på DN.no:

Landet kan gå bankerott allerede neste år

Nokia selger hele kartvirksomheten  

Oljeprisen faller for tredje dag på rad  

Se DNTV:

En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.