Hellas og eurolandene er enige om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny, gresk lånepakke.

- Dette tok meg skikkelig på sengen - med tanke på det jeg har lest gjennom helgen om hva som gjenstod av uenighet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN mandag morgen.

I en oppdatering fra meglerhuset karakteriserer han nyheten som «et realt sjokk», da EU kunngjorde enighet etter omlag 17 timer med diskusjoner mellom de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen i Brussel.

Representantene på eurotoppmøtet var enstemmige om en nødlånsavtale med Hellas, skriver EU-president Donald Tusk på Twitter mandag morgen.

«Veldig rart»

Dørum peker på at vi ennå ikke vet hva partene har blitt enige om.

- Det er veldig rart at de har klart å bli enige såpass kort tid etter at de har møttes på nytt. Jeg er veldig spent på å se hva de har klart å bli enige om, sier Dørum.

Til tross for at partene har kommet til en enighet, advarer Dørum om at krisesituasjonen i Hellas ikke dermed er over.

- Det slutter ikke med dette. Nå kommer implimenteringsfasen. I og med at tilliten er så lav mellom partene, og spesielt fra nord-kreditorenes side mot Hellas, må det være slik at Hellas får det jeg vil kalle lommepenger. Det må være fortløpende leveranser fra gresk side for at de skal få penger fra de andre, sier han.

Ikke over

Dette innebærer at det blir mange runder med diskusjoner og redegjørelser, slik det har vært under de to tidligere nødlånsprogrammene, understreker Dærum.

- Dette for å klargjøre at Hellas faktisk har levert som lovet, sier han.

Sjeføkonomen peker også på at avtalen skal godkjennes og lovfestes i parlamentet i Hellas. Deretter skal eurogruppen møtes, før de øvrige parlamentene skal godkjenne dette

- Før man kan si noe om sannsynligheten, for det må vi se flere detaljer, sier Dørum.

I en oppdatering fra meglerhuset skriver sjeføkonomen følgende:

- Det greske parlamentet skal ratifisere dette tirsdag eller onsdag, deretter skal eurogruppen møtes, før de øvrige parlamentene skal godkjenne dette. Det gjenstår derfor mye arbeid før dette er i mål.

- I lys av dette, vil ECB (Den europeiske sentralbanken) ganske sikkert stille opp med nødvendig likviditet til den greske banksektoren. I tillegg vil man ganske snart måtte diskutere et midlertidig nødlån for å håndtere snarlige låneforfall, blant annet de 3,5 milliarder euro i forfall til ECB 20. juli.

Følg Hellas-krisen på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert: