Etter en svært turbulent sommer, peker pilene kraftig nedover for den greske økonomien.

Etter å ha vært stengt i fem uker, åpnet Hellas-børsen mandag med et fall på omtrent 20 prosent.

I tillegg endte den greske innkjøpssjefsindeksen (PMI), på 30,2 poeng mandag, som signaliserer svært lav økonomisk aktivitet fremover.

Det er en nedgang fra fra 46,9 måneden før, viser tall fra Markit, ifølge Bloomberg News mandag. En indeks over 50 poeng viser tiltagende aktivitetsnivå.

Les mer om Hellas-krisen på DN.no.

Rekordfall

Indeksnivået er det laveste som noensninne er registrert for Hellas i den 16 år lange industri-indeksens historie.

- I lys av dagens tall ser jeg det som helt uunngåelig at Hellas går inn i en resesjon, med fallende bnp og økende arbeidsledighet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Den greske krisen, og spesielt stengingen av bankene, hadde en slående, men ikke overraskende, innvirkning på landets økonomi, kommenterer sjeføkonom Mark Williamson i Markit, som utarbeider indeksen, i en pressemelding mandag.

Hellas' bnp falt med 0,4 prosent i første kvartal i år, og 0,2 prosent i andre kvartal.

Nedgang for sårbare banker

De greske bankene er svært sårbare, og banksektoren er også den som har fått hardest medfart på børsen, med en negang på 30 prosent over hele sektoren. Blant børstaperne mandag morgen er Greece National Bank, som er ned 30 prosent. Det er maksfallet som er tillatt av greske myndigheter.

- Banksektoren er den mest sårbare sektoren. Hellas er avhengig av bankene, og krisen landet har vært gjennom de siste månedene har vist hvor svak banksektoren er. Bankene vil bli påvirket av svakere lån og svakere utsikter for den greske økonomien som helhet, sier Bruce.

- Mulighetene for at banker må gå konkurs eller at eierne må ta store tap er fortsatt stor.

Grekere har tatt ut milliarder av euro fra Hellas' banker, som er under stort press som følge av gjeldskrisen i landet. Aten-børsen har ikke vært åpen siden 29. juni, da også bankene ble stengt, og det ble innført kapitalkontroll i et forsøk på å bedre den gjeldstyngede økonomien i landet.

- Dette er en refleksjon på at makroutsiktene for Hellas er mye svakere. Det landet har vært gjennom har svekket tilliten til økonomien, sier Bruce.

Les også på DN.no:

Landet kan gå bankerott allerede neste år

Nokia selger hele kartvirksomheten  

Oljeprisen faller for tredje dag på rad  

Se DNTV:

En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.