Euro nådde natt til mandag et bunnivå på 1,0970 dollar for den seneste uken, etter at den greske befolkningen søndag sa nei til gjeldsløsningen med EU, den europeiske sentralbanken og det internasjonale valutafondet, skriver TDN Finans.

Resultatet av folkeavstemningen øker risikoen for en gresk uttreden av eurosonen, noe som i sin tur vil føre til at det settes spørsmålstegn ved valutaunionens integritet, skriver Bloomberg News.

Euro er svekket til 1,1066 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1114 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,772 prosent, mot 1,840 prosent torsdag.

- Ikke gode nyheter

Yen ble styrket mot alle andre hovedvalutaer, i det valget i Hellas stimulerte etterspørselen etter såkalt tilfluktsvaluta.

- Et «nei» i den greske folkeavstemningen er ikke gode nyheter, og den innledende reaksjonen med salg av euro er riktig. Akkurat nå er det risikoaversjon i markedet, med etterspørsel etter dollar og yen, sier Yuji Saito, valutamarkedssjef i Credit Agricole i Tokyo, til nyhetstjenesten.

Sato mener at gjeldsforhandlingene vil bli gjenopptatt, men at sjansene er små for noen avtale.

Varoufakis-avgang snudde nedgang

Noe av kurssvekkelsen i euro ble reversert etter at den greske finansministeren Yanis Varoufakis kunngjorde sin avgang.

Selv om Hellas står for mindre enn to prosent av eurosonens samlede økonomi, vil en uttreden danne presedens, slik at et medlemskap er reversibelt.

Euro har vært motstandsdyktig i perioder med motgang og fremgang i greske gjeldsforhandlinger. I de tre månedene til og med 30. juni steg kursen med 3,9 prosent mot dollar, noe som gjør dette kvartalet til det sterkeste siden 2013.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport mandag at resultatet av folkeavstemmingen betyr at faren for en «grexit» nå har økt, men det er langt fra sikkert at det kommer til å skje.

«I første omgang vil ikke valgresultatet bety noen større endringer i situasjonen. Syriza, med Aleksis Tsipras, i spissen vil forbli ved makten. Tsipras har lovet folket av han nå umiddelbart skal starte nye forhandlinger med kreditorene og at en avtale skal være på plass innen to dager», skriver DNB Markets.

Meglerhuset viser til at Tsipras mener at han med Nei-et fra det greske folk nå vil stå mye sterkere i forhandlingene og at han derfor vil kunne få en til en langt bedre avtale.

«Det er imidlertid ikke sikkert at EU vil fire nevneverdig på kravene. Det kan derfor bli langt vanskeligere å komme til enighet enn det Tsipras ser for seg», skriver DNB Markets.

ECB er det viktigste

Meglerhuset mener det viktigste nå er hvordan Den europeiske sentralbanken (ECB) vil forholde seg til den siste utviklingen.

«Mest sannsynlig vil de beslutte å opprettholde gjeldende ramme for nødlån til greske banker inntil videre. Men så lenge situasjonen er uavklart vil rammen ikke kunne øke denne. Dermed vil de greske bankene fortsatt måtte holde stengt og kapitalkontrollene vedvare. Følgelig vil den greske økonomien ytterligere svekkes», skriver DNB Markets, som mener at et kritisk tidspunkt for Hellas trolig vil være 20. juli, da et lån på 3,5 milliarder euro til ESB forfaller.

«Dersom Hellas ikke klarer å betale tilbake dette, kan det bli vanskelig for den europeiske sentralbanken å vurdere greske banker som solvente og dermed opprettholde nødlånene selv på dagens nivå. Krav om ytterligere sikkerhet kan komme eller rammen kuttes eller fjernes. I så tilfelle kan Hellas raskt ha en bankkrise og faren for en «grexit øke betydelig», heter det.

Kronen er mandag morgen om lag uendret mot euro, på 8,8726 sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt tre øre til 8,0248.

Les også på DN.no:

Baker Hughes får milliardkontrakt i Johan Sverdrup

Hellas' finansminister går av

Nå er oljeprisen under 60 dollar

Se DNTV: Her feirer de nei-ledelsen

Her feirer de nei-ledelsen
Gatefest i Aten.
00:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.