De europeiske lederne skal ha gitt statsminister Alexis Tsipras et ulitmatum da forhandlingene ble innledet søndag: Dropp alle prinsipper eller forlat eurosonen, skriver Bloomberg News.

De 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen sitter samlet i Brussel for å prøve å bli enige om hva som skal til for å innlede forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas.

Anslaget er at grekerne trenger mellom 82 og 86 milliarder euro, men de andre eurolederne vil ikke forhandle om et program før statsminister Alexis Tsipras forplikter seg til betydelige reformer og privatisering.

Hellas er ikke glad for forslagene topplederne i eurosonen diskuterer i forbindelse med en ny lånepakke.

Ifølge forslaget som ble diskutert natt til mandag, må de første reformene vedtas av nasjonalforsamlingen i Aten allerede onsdag om det skal være aktuelt med forhandlinger om en nytt gresk låneprogram, ifølge utkastet.

– Hele teksten er veldig dårlig. Vi prøver å finne løsninger, sier en gresk kilde.

Overvåking

Grekerne kan dessuten bli ilagt ny, streng overvåking fra långiverne, som vil sikre at reformer i momsregime, pensjonssystem og privatisering blir etterlevd.

Tross rykter om et kompromissforslag var det mandag morgen fortsatt uenighet om hvor stor rolle Det internasjonale pengefondet skal ha i et nytt låneprogram, samt et planlagt privatiseringsfond.

Om hele pakken blir gjennomført som eurolederne ser for seg, kan det imidlertid bli åpnet for å lette den enorme gjeldsbyrden i Hellas gjennom lengre løpetid. Rene kutt i gjelden er dog ikke aktuelt.

Harde krav

De foreslåtte kravene er hardere enn betingelser Tsipras tidligere har avvist som absurde og fått grekerne til å avvise i en folkeavstemning, men statsministeren har nå et akutt problem. De greske bankene er i ferd med å gå over ende, og Tsipras trenger utsikten til et låneprogram om hjulene skal holdes i gang.

Hvordan Tsipras skal sikre et flertall i nasjonalforsamlingen for planen, er imidlertid ikke klart. Det er gryende opprør i venstreorienterte Syriza mot det man ser som kapitulasjon overfor kreditorene etter valgløfter om nytt håp og slutt på innstrammingene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Stiglitz med krass kritikk av Tyskland
 

Utkast: Hellas trenger over 80 milliarder euro
 

Renzi: – Nok er nok, Tyskland