DN i Aten: Låneprogrammet utløper tirsdag. Når pengekranen skrus igjen, kan det bare være snakk om uker før kassen er tom og Hellas går inn i mislighold. Greske banker er avhengige av kriseinnskudd fra ESB for å holde seg flytende i en situasjon der nervøse grekere tar ut milliarder av euro på grunn av frykt for at det skal innføres begrensninger i folks uttak.

I Aten er stemningen spent lørdag kveld. I sentrum av byen er flere minibanker allerede ute av drift, etter at flere har tømt kontoene sine.

- Landet vårt vakler på randen av økonomisk kollaps. I en slik situasjon føles det best å ha pengene andre steder enn i banken, sier Dimitri Lasouros til DN.

- Dette er mitt femte uttak det siste døgnet. Jeg frykter det verste, sier han og haster videre med flere hundre euro i lommeboken.

Skylder på regjeringen

I Brussel forklarer kreditorenene avslaget på utsettelse med at den venstreorienterte regjeringen i Aten har avsluttet forhandlingene før de var ferdige. Eurogruppen går rett i nytt møte lørdag for å diskutere konsekvensene av avgjørelsen. Da er ikke Hellas med i møtet.

– Vi beklager at forhandlingene ble avbrutt av grekerne, og at nye samtaler ikke er mulig, sier Dijsselbloem til pressen i Brussel. Kreditorene i EU og IMF har tilbudt Hellas en fem måneders forlengelse av låneprogrammet og bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet.

Se den offisielle uttalelsen fra Eurogruppen her.

Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om nye kutt i pensjonene og offentlige lønninger, økt skatt på mat, kafeer og turisme, og fjerning av skattefordeler på de greske øyene som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

I stedet vil han be grekerne avgjøre i en folkeavstemning neste søndag. For å kunne gjennomføre den, trengte han en kortere utsettelse fra långiverne.

Eurogruppens nei til en gresk utsettelse vil skade gruppens troverdighet, mener Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.

 – Avslaget vil skade eurogruppens troverdighet som en demokratisk institusjon, og jeg frykter skaden er varig, sier Varoufakis til pressen i Brussel.

Frykt for «bank run»

Køene utenfor minibankene i Aten øker frykten for et såkalt «Bank run» der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende. I perioden november 2014 til begynnelsen av mai i år har greske lånetakere tatt ut over 30 milliarder euro fra sparekontoene sine, ifølge Financial Times. Avisen anslår at nærmere 70 milliarder euro i likvide midler har blitt flyttet fra Hellas til andre land i eurosonen i perioden.

 

Sist nytt om hellaskrisen:

- Vi er luta lei av EUs utpressing  

Sjeføkonom: – Meningsløst med folkeavstemning  

Les også:

Her fester Hellas’ finanselite dnPlus  

Dette skjer hvis Hellas går konkurs  

Se video: DNs Bård Bjerkholt spår «et finansielt ragnarok»:

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.