Oljeprisfallet skaper mer usikkerhet, men skipsverftstopp Kristian Monsen Røkke (31) mener Aker Philadelphia Shipyard er godt rustet tross kraftig børsfall.

Skipsverftet bygger blant annet råoljetankere som anløper amerikanske havner.

Spørsmålet er hva som vil skje med etterspørselen etter slike skip når oljeprisen stuper. Selskapet har falt 62 prosent på Oslo Børs siden mai.

– Vi er komfortable med situasjonen. I sum er vi nøytrale overfor oljeprisfallet. Men det er ingen tvil om at det er skapt mer usikkerhet i deler av visse segmenter i markedet, sier Røkke til DN.

Imponerte minister

Han viste næringsminister Monica Mæland (H) rundt på det tradisjonsrike skipsverftet på den amerikanske østkysten.

Forretningsmannen Kjell Inge Røkkes eldste sønn har ledet verftet gjennom en snuoperasjon av de sjeldne.

Under hans ledelse, fra 2011 til ifjor vår, gikk verftet fra tomme dokker til fulle ordrebøker. Samtidig økte markedsverdien fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner.

– Jeg er imponert, sa Mæland.

Tre parter


Røkke roser samarbeidet mellom ansatte, norske underleverandører og lokale politikere, men vil ikke si hva regjeringen kan lære av prosessen.

– Det har jeg ingen formening om. Men vi har satt utrolig stor pris på den støtten vi har fått her. Det har vært en viktig del av vår snuoperasjon, sier Røkke.

– Hvilken rolle spilte lokale myndigheter?

– Dette har vært et veldig bra samarbeid mellom private og offentlige interesser. Det har vært veldig viktig for oss, sier Røkke.

Nå overlater 31-åringen roret til verftsveteran Steinar Nerbøvik, men vil fortsette som arbeidende styreleder.

– Det er lett å fortsette etter en kar som Kristian. Han har lagt et godt fundament, sier Nerbøvik.

Kristian Monsen Røkke har bodd mesteparten av livet i USA, men kjøpte nylig villa til 26 millioner kroner i nærheten av farens gigantbolig på Konglungen i Asker.

– Jeg kan bekrefte at vi har kjøpt boligen, og vi gleder oss til å bosette oss i Asker, sa han til DN om flytteplanene.

Les også: Flytter nær far
 

morten.bertelsen@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.