Onsdag preges den norske kronen av betydelige bevegelser. På sitt svakeste var kronen 8,89 mot euroen, mens den på sitt sterkeste var 8,80 mot den europeiske valutaen.

I skrivende stund må du ut med 8,81 norske kroner for én uro.

Se liste over alle valutaene her

Hvorfor kronen styrket seg onsdag formiddag ser ikke ut til å ha noen åpenlys forklaring.

- Det lurer jeg litt på selv også. Vi ser ikke de store triggerne til denne bevegelsen her, sa valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN tidligere på dagen onsdag.

«All eyes on ECB»

For det markedet venter på, er hva som kommer ut av torsdagens rentemøte i ECB.

- Nå er det litt sånn stille før stormen, ikke det at det ikke har blåst de siste dagene. Men i dag, og kanskje litt igår,  er det «all eyes on ECB», sier Østnor.

Når det er lite aktivitet blir markedet tynt og følsomt, og da kan selv den minste handel gjøre utslag på valutakursen.

- Her kan det være noen som har prøvd å spille på sideveis forventninger i euro-norske, som har kjøpt euro og solgt norske tidligere, som nå går ut av den posisjonen i forkant av ECB, fordi man venter stor volatilitet i morgen, forklarer Østnor.

Onsdag ettermiddag melder flere internasjonale finansmedier at ECB vil kjøpe statsgjeld for 50 milliarder euro månedlig i minst et år fremover. De viser til ikke-navngitte kilder internt i ECB.

Selv om meldingen umiddelbart førte til at euroen umiddelbart svekket seg mot blant annet kronen, ble mye av bevegelsen fort reversert.

Les mer: ECB vil foreslå å kjøpe statsgjeld for 50 milliarder euro i måneden

- Kniven på strupen

Rentemøtet i ECB torsdag vil ha stor påvirkning på valutamarkedet. Dersom den europeiske sentralbanken iverksetter ytterligere kvantitative lettelser ved å kjøpe opp statsgjeld, kan euroen svekkes betydelig.

Det er likevel ikke dermed sagt at den norske kronen vil styrke seg mot den europeiske valutaen.

- En bred eurosvekkelse kan tynge euro-norske. Samtidig svekket euroen seg i høst, og det hadde fantastisk liten innvirkning på euro-norske, sier valutastrategen.

Ifølge Østnor er den europeiske sentralbanken nødt til å sette i gang tiltak på rentemøtet torsdag.

- Det er liten tvil om at ECB kommer til å levere et eller annet. Til det så har de kniven på strupen. Lar de være å levere noe nå, da vil jeg ikke tørre å tenke på hva vi ser i markedet altså, sier han.

For tidlig for sterk krone

Ifølge Østnor får vi ikke se en stabil styrking av kronen mot euro riktig enda.

- Det er litt tidlig at vi får et ordentlig push nedover i euro-norske. Vi må se en noe lavere volatilitet og vi må se bunnen i oljeprisen. Du skal være veldig optimist om du tror at bunnen i oljeprisen er nådd. Riktignok er vi litt opp fra nivåene i går, men vi har ennå ikke begynt å se svake nøkketall fra Norge.

- Vi vil holde oss rundt ni i euro-norske helt til vi ser bunnen i oljeprisen, understreker han.

Selv om kronen gradvis har styrket seg mot euroen de siste dagene, peker Østnor på at han vil holde på dette synet litt lenger før han reviderer det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les om konsekvensene dersom ECB ikke leverer her:

  – Da får du et fall i boligprisene i Norge

Les mer om forventningene til ECB her:

- Det begynner virkelig å haste med å få snudd den negative trenden  

Les også på Dn.no:

Følelsen av falsk trygghet øker

- Det er gud hjelpe meg nok snusk i arbeidslivet med midlertidig ansatte i dag

Kristian Monsen Røkke er «komfortabel» tross priskollaps