I valutamarkedet venter man i spenning på tallene for prisveksten i september som Statistisk sentralbyrå legger frem klokken 10.00 torsdag.

- Prisveksten tok seg raskt opp i juli og august, og overrasket Norges Bank klart på oppsiden. I august var kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, på 2,5 prosent. Dermed var inflasjonen på målet, flere år tidligere enn Norges Bank hadde sett for seg, skriver makroøkonom Marius Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken torsdag.

Overraskelse kan gi kroneras
Analytikerne venter at kjerneinflasjonen falt til 2,3 prosent i september, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjort blant åtte meglerhus. Dersom dagens tall skulle avvike mye, spesielt på nedsiden, vil det kunne føre til store utslag i kronekursen, mener flere norske økonomer.

- Skulle inflasjonen komme på nedsiden av markedets forventning vil det kunne bidra til økt usikkerhet rundt den fremtidige rentesettingen og en svakere krone som utfall, skriver Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken.

En halvtime før inflasjonstallene offentliggjøres koster en euro 8,12 kroner. Kronen har imidlertid svingt med rundt tre øre mot euro den siste halvtimen i intervallet fra 8,10 til 8,13 kroner.

Nordea Markets venter at kjerneinflasjonen falt til 2,2 prosent i september.

- De seneste inflasjonstallene, som har kommet ut betydelig høyere enn Norges Bank ventet, har hatt overraskende liten effekt på rentebanen. Dette kan bidra til at en overraskelse på oppsiden i dag gir mindre utslag i markedet enn hva vi har sett tidligere. Et svakere tall enn ventet kan imidlertid ha større effekt. Det har kommet flere svake tall nøkkeltall fra Norge den siste tiden og høy inflasjon har vært et av få argumenter for å ikke kutte renten, skriver Joachim Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag.

Betydelig reaksjon
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets peker også på at det har vært store svinginger, som gjerne omtales som høy volatilitet, i kronen mot euro de siste ukene.

- Den siste tiden har kronen reagert til dels betydelig på norske makrotall. Forut for dagens inflasjonstall er den implisitte volatiliteten for EURNOK høy, men ikke veldig mye høyere nå enn øvrige dager. Det har også vært en tendens til at kronen har reagert mye på svake norske nøkkeltall, men ikke så mye på sterke tall. Det skulle tilsi at om inflasjonen overrasker på oppsiden, vil utslaget i kronen bli mindre enn om inflasjonen overrasker på nedsiden, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

LES OGSÅ:

<b>Norge øker fallhøyden</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.