Kan de komme tilbake? Ja. Men kan de komme tilbake til ting slik det var før? Der håper jeg svaret er nei, sier Sarah Sørheim, kulturredaktør i Aftenposten.
Fredag 5. oktober er det ett år siden anklagene mot den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein sparket i gang Metoo-kampanjen. Like etter den første saken om hvordan Weinstein hadde trakassert kvinner i en årrekke, havnet flere mektige menn i medienes søkelys.
Etter å ha fått uflatterende og støtende historier brettet ut for offentligheten, har flere nå tatt fatt på veien tilbake.
Omdiskutert komiker
En av disse er komikeren Louis Székely, kjent som Louis C.K. De siste ukene har han dukket opp på ulike scener i New York.
– Komiklubbene er klare for Louis C. K.s tilbakekomst. Er alle andre det? Spør The New York Times. Avisen var først ute med historiene om hvordan komikeren skal ha onanert, og tilbudt seg å onanere, foran fem ulike kvinner. Komikeren bekreftet historiene, og beklaget seg også raskt overfor dem det gjaldt.
En som ikke er klar, er den amerikanske advokaten og forfatteren Jill Filipovic. I Time Magazine skriver hun at tiden aldri er inne for at Metoo-mennene skal få vende tilbake.
– Å ikke kunne lede et TV-program, styre en restaurant eller legge ut på en komiturné er ikke det samme som ikke få jobbe, leie et hus eller stemme, synes Filipovic og påpeker at det fleste har sluppet bot eller fengselsstraff.
– Den verste konsekvensen for disse mektige mennene er at de har mistet sine absurd godt betalte jobber og sett sin sosiale status få en smell.
Kan lykkes
Aftenpostens Sørheim valgte selv å dele en opplevelse under Metoo i høst, og syntes det var utfordrende. Hun tror likevel ikke på noe generelt yrkesforbud for dem som står på den andre siden.
– Jeg mener at folk bør få en sjanse til, og en muligheten til å endre seg, sier Sørheim. Det er likevel én ting hun tror er helt avgjørende for å klare det:
– Louis C. K. kan godt lykkes med å vende tilbake, men da må han vise at han har tatt innover seg alvoret i saken.
Kommentator i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, påpeker at mulighetene for comeback vil avhenge av hva slags type sak man har vært innblandet i.
– Det er viktig at Louis C.K, og andre som har vært gjenstand for alvorlige beskyldninger, demonstrerer at de nå har en bedre forståelse for hvor ubehagelig det er å være utsatt for seksuell trakassering, sier hun. Hobbelstad understreker at hun er en sterk tilhenger av Metoo-kampanjen, men at hun kunne ønsket en tidvis mer nyansert debatt.
– Vi må huske på at mistanke eller anklage ikke er ensbetydende med å bli dømt, ikke i retten og heller ikke i verden utenfor. Her håper jeg på større takhøyde etter hvert.
– Det vil være til det gode for en bevegelse som det er all grunn til å heie på.
Forsøker seg på «comeback»
Casey Affleck, skuespiller (43)
Affleck er tilbake for fullt, etter at han i vinter måtte trekke seg fra Oscar-utdelingen som følge av en gammel sak. På sensommeren kom han med en offisiell beklagelse, og på premieren til hans nye film «The old man & the gun» sa han: – Har du ikke lært noe av dette, har du virkelig ikke fulgt med, til nettstedet Variety.
Jeffrey Tambor, skuespiller (73)
Ble sparket fra tv-serien «Transparent», men fikk et comeback med siste sesong av serien «Arrested development» i mai. Gjensynet fikk en bismak for mange da medspiller Jessica Walter, fortalte til The New York Times at Tambor gjentatte ganger hadde skjelt henne ut. Har innrømmet at han har et sinneproblem, men avviser anklagene om seksuell trakassering.
Ed Westwick, skuespiller (31)
Skuespilleren kjent fra serien «Gossip Girl», har uttalt at han gleder seg til å komme tilbake på tv-skjermen til nettstedet TMZ, etter at en voldtektssak og to andre anmeldelser ble henlagt på grunn av manglende bevisbyrde nå i sommer. Han benekter anklagene.
Morgan Freeman, skuespiller (81)
Åtte kvinner anklaget skuespilleren for å ha seksuelt trakassert dem i mai, ifølge CNN. Freeman har kommet med en offentlig unnskyldning, og viste seg for første gang nå i september da han mottok en hederspris i Frankrike.
Risikerer dom
Andy Dick (52)
Skuespilleren og komikeren Andy Dick ble i fjor anklaget for å ha befølt flere på settet av filmen han spilte inn på tidspunktet, og fikk sparken samme dag. I sommer ble det tatt ut tiltale mot Dick for seksuell krenkelse, samtidig som et gammelt videoklipp der han beføler presidentdatter Ivanka Trump gikk viralt. Han har delvis kommentert anklagene mot ham, og innrømmet tilfeller med upassende oppførsel.
Harvey Weinstein (66), produsent
The New York Times avslørte at Weinstein i flere år hadde betalt kvinner som hadde anklaget ham for seksuell trakassering. Nå er det tatt ut tiltale mot produsenten i tre saker, som risikerer fengselsstraff på minst ti år for voldtekt. Weinstein nekter straffskyld.
Kevin Spacey, skuespiller (58)
Skuespilleren var raskt ute med å beklage seg overfor sin første anklager, skuespillerkollega Anthony Rapp. Om lag 30 menn har senere anklaget skuespilleren, som ifølge The Independent nå er under etterforskning for seksuelle overgrep både i USA og England. Han har ikke kommentert tiltalene.
Står uten jobb
James Toback (73), regissør
Etter at 400 kvinner har stått frem til Los Angeles Times med anklager mot regissøren, har flere kinoer unnlatt å vise hans siste film «The private life of a modern woman» med Sienna Miller i hovedrollen. Han avvist anklagene mot ham.
Brett Ratner (49), regissør og produsent
«Rush Hour» og «X-men»-regissøren ble anklaget for å ha seksuelt trakassert blant annet skuespiller Ellen Page under filminnspilling. I april i år ble det kjent at det kjente filmstudioet Warner Bros ikke kom til å fornye sin kontrakt med Ratner, verdt nesten en halv milliard dollar. Avviser anklagene rettet mot ham.
Roy Price (50), tidligere sjef i Amazon Studios
Price sa selv opp jobben i oktober i fjor da han fikk anklager rettet mot seg. Ifølge Vanity Fair skal selskapet i ettertid aktivt ha søkt etter en kvinnelig sjef, og februar i år ansatte de underholdningsveteranen Jennifer Salke. Han har ikke kommentert anklagene.
Charlie Rose, programleder (76)
Den tidligere nyhetsankeret på CBS har fått i alt 27 anklager rettet mot seg melder The Washington Post. Rykter skal ha det til at han planlegger et program om Metoo, men disse er ikke bekreftet. Han selv avviser påstandene, og har gått til motsøksmål mot noen av sine anklagere.
Leslie Moonves (68), tidligere CBS-direktør
Leslie Moonves markerte seg først som en sterk tilhenger av #Metoo-kampanjen, og varslet en rekke tiltak hos CBS, før The New Yorker avslørte at han seksuelt trakassert flere kvinner på 80-tallet. Moonves gikk på dagen, men har ikke kommentert anklagene.
James Levine (75), tidligere musikkdirektør
Etter at det ble kjent at den verdensberømte dirigenten hadde blitt anmeldt for å ha seksuelt utnyttet en tenåringsgutt i 2016, og mistet han jobben som musikkdirektør The Metropolitan Opera i New York, der han arbeidet i 40 år. Har ikke kommentert saken, men gikk til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver og anklaget dem for å utnytte Metoo-kampanjen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.