– Jeg hadde onsdag et møte med Stein Erik Hagen om «The Tree of Ténéré», og han har fortalt at han ønsker å gi det til Oslo kommune. Jeg veldig glad for at Stein Erik Hagen vil gi denne gaven til Oslo, for jeg synes dette ser veldig spennende ut. Jeg tror treet kan bli en attraksjon for hele byen, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo i en epost til DN.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo kommune tror «The Tree of Ténéré» kan bli en turistattraksjon. I bakgrunnen byråd Hanna Elise Marcussen.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo kommune tror «The Tree of Ténéré» kan bli en turistattraksjon. I bakgrunnen byråd Hanna Elise Marcussen. (Foto: Fartein Rudjord)

Hagen fortalte for noen uker siden at han har sikret seg kunstinstallasjonen, som han første gang så festivalen Burning Man i 2017. Hagen opplyser til DN at treet ligger an til å bli rundt 14 meter høyt og 14 meter i diameter.

Investoren har bestilt en ny utgave av «treet», som skal være tilpasset norske forhold. Installasjonen skal ifølge Hagen koste flere millioner kroner.

«Impulskjøp»

Han oppfattet møtet med Johansen som veldig positivt.

– Det var et møte der jeg orienterte om bakgrunnen for at jeg hadde kjøpt treet. Det var et impulskjøp, som jeg ønsker skal komme allmennheten til gode. Kommunen har jo prosedyrer for dette, så vi har nå fått en kontaktperson som vi vil sende en detaljert beskrivelse av installasjonen til. Så får det være opp til kommunen hvor de vil plassere installasjonen, sier Hagen til DN.

– Hvilke reaksjoner har du fått i etterkant av at dette ble kjent?

– Det er alltid forskjellige syn, men jeg har fått bare positive tilbakemeldinger. Jeg ønsker ikke å prakke dette på noen, og har fått henvendelser fra folk som har innspill og ideer om hvor det kan plasseres. Min tanke var jo å gi det til Oslo slik at folk får glede av det, men kommunen har sine prosedyrer for behandling av slike gavetilbud som man må gjennom først. Jeg kan enten gi bort treet, eller stille det til disposisjon. Det er opp til kommunen, sier Hagen.

Johansen opplyser til DN at kommunen nå går i gang med de formelle prosessene.

– Det skal gjøres en faglig vurdering, og en vurdering av de økonomiske og praktiske konsekvensene. Målet må være at en slik gave blir gjort tilgjengelig for byens innbyggere. Oslo er opptatt av å ha kunst der folk er, i det offentlige rom.

Hagens trekunstinstallasjon er nå under produksjon. Det får 200.000 LED-pærer og skal tåle frost og snø.
Hagens trekunstinstallasjon er nå under produksjon. Det får 200.000 LED-pærer og skal tåle frost og snø. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Drar til Los Angeles

Hagen skal denne helgen til Los Angeles, blant annet for å besøke kunstneren, Alex Green, og få en oppdatering på hvordan det går med installasjonen.

– Det er i full sving. Treet er nå under produksjon. Det blir 200.000 LED-pærer, og det skal tåle frost og snø. Det blir en forbedret utgave. Vi skal lage en nøyaktig beskrivelse av dette, som kommunen vil få, sier han.

Johansen sier han avventer detaljer om det praktiske rundt treet.

– Nå har vi innledet en dialog for å få kartlagt de praktiske forholdene rundt gaven. Når det er på plass, så får vi ta en beslutning.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: