DNO International stiger kraftig på Oslo Børs mandag etter at det mandag ble klart at de kurdiske regionale myndighetene i Irak  innfører et nytt betalingssystem til de internasjonale oljeselskapene i regionen.

Så langt mandag er DNO opp 10,6 prosent til 6,36 kroner.

DNO er operatør på Tawke-feltet i Kurdistan. Ved feltet var det en daglig produksjon tilsvarende 145.000 fat oljeekvivalenter i fjorårets tredje kvartal.

Venter høyere utbetalinger

Pareto Securities' analytiker Thomas Aarestad tror det nye utbetalingssystemet til de kurdiske regionale myndighetene i Irak vil gi høyere utbetalinger ved en oljepris på 40 til 50 dollar per fat.

2016-betalingene vil nå reflektere omsetning fra hvert felt på netback-basis, justert for kvalitet på oljen sammenlignet med Brent, pluss fradrag for transportkostnader.

KRG vil også gi en ytterligere betaling som tilsvarer fem prosent av den månedlige netback-omsetningen fra hvert felt.

Aarestad skriver at dette i realiteten vil si at de internasjonale oljeselskapene igjen vil være sensitive for oljeprisen etter at utbetalingene har vært låst på 75 millioner dollar de siste fire månedene.

Vil øke igjen

Han mener at med dagens oljepriser vil betalingene falle til rundt 40-50 millioner dollar, altså en reduksjon fra dagens nivå.

«Hvis/når oljeprisene stiger, vil utbetalingene overgå det tidligere nivået på 75 millioner dollar. Det er ikke ukomplisert å regne ut når det skjer, men våre nåværende estimater ligger ved rundt 40-50 dollar per fat», skriver Aarestad.

Han skriver at ettersom meglerhuset regner med at oljeprisen vil stige betydelig fra dagens nivåer, er dette klart positivt for sektoren.

Han mener også det er positivt å se et klart definert tidspunkt for utbetalingstidspunkt (innen ti arbeidsdager i den påfølgende måneden), samt en start på tilbakebetalingen av utestående fordringer til oljeselskapene.

Les også:

Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap

Asia i dag: Industri i krise i Kina

Kampen om Iowa blir en thriller for begge partier

Se DNtv:Slik ser det ut når norske Youtube-stjerner besøker et kjøpesenter i Bergen

PrebzOgDennis besøker et kjøpesenter i Bergen
I 2014 var prisen 10.000 kroner. Nå koster det 50.000 kroner.
00:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.