Hos republikanerne er Donald Trump et hestehode foran nærmeste utfordrer, mens hos demokratene har Bernie Sanders hentet inn mye av Hillary Clintons ledelse.

Felles for både Trump og Sanders er at de har skapt entusiasme blant velgere som ikke vanligvis deltar i de intrikate og tidkrevende nominasjonsmøtene i Iowa.

Begge har de utnyttet et sinne og en frustrasjon blant grasrotvelgerne mot både den politiske og den økonomiske eliten.

Vil velgerne møte opp?

The Washington Post skriver nå at spørsmålet før møtene mandag, er om tradisjonell organisering «kan seire over energien og entusiasmen» de to uvanlige kandidatene har skapt i det avisen kaller «et uvanlig race». Jo høyere valgdeltakelse, jo bedre for Trump og Sanders.

– Dere må gå ut og delta på nominasjonsmøtene. Jeg bryr meg ikke om hva som skjer: om kona forlater deg for en annen, om du forlater kona fordi du ikke liker henne. Jeg bryr meg ikke hva enn det er. Hvis du er syk, må du fortsatt komme, sa Trump til en forsamling lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi kommer til å vinne mandag kveld hvis valgdeltakelsen blir høy, sa Sanders på ett av sine arrangementer.

Trump og Clinton favoritter

Den siste målingen fra nyhetsbyrået Bloomberg og avisen Des Moines Register viser at Donald Trump leder med 28 prosent foran Ted Cruz (23%), Marco Rubio (15 %) og Ben Carson (10 %) hos Republikanerne.

Hillary Clinton har et knapt forsprang på Bernie Sanders i kappløpet om å bli demokratenes kandidat. De to har henholdsvis 45 og 42 prosent.

Målingen er kjent for å være den mest presise som utføres i Iowa. Meningsmåleren bak har hatt rett åtte av ni ganger siden 1988, ifølge statistikknettstedet FiveThirtyEight.

Spenning likevel

Hillary Clinton brukte også helgen på å reise fra det ene arrangementet til det andre. Hun gjør alt hun kan for å unngå reprise på nominasjonskampen i 2008, da Barack Obama tok henne igjen og vant Iowa og senere nominasjonen.

Clintons ledelse på Sanders har skrumpet inn, mye på grunn av at Sanders har gjort sitt populistiske budskap om å bekjempe finanseliten til en viktig sak.

E-post-skandalen tok også en alvorlig vending forrige uke da utenriksdepartementet sa at «strengt hemmelige» opplysninger var sendt via den private epostkontoen Clinton brukte da hun var utenriksminister.

Kan ha stor betydning

Tynt befolkede Iowa er først ut blant landets delstater. Selv om antallet stemmer der i seg selv har liten betydning, er delstaten avgjørende for å tynne ut rekkene før de mer folkerike statene skal stemme senere i vinter og i vår.

Et svakt resultat kan spore av et kandidatur, og sterke tall betyr vind i seilene og gratis medieoppmerksomhet.

Nominasjonsmøtene starter klokken 19 mandag kveld lokal tid – klokken 2.00 natt til tirsdag norsk tid – i over 1.100 forsamlingslokaler og private hjem rundt om i Iowa. Resultatene er trolig klare to-tre timer senere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Gjorde narr av fraværende Trump i republikaner-debatt

 
Stor republikansk frustrasjon over Trumps fremgang