Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) kutter de globale vekstanslagene for 2013 og 2014. Økonomene i den Paris-baserte organisasjonen mener verdensøkonomien vil vokse med henholdsvis 2,7 prosent i år, og 3,6 prosent neste år, målt i prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp), som måler den totale verdiskapningen i verden. Dette er en nedjustering av veksten på nesten 0,5 prosentpoeng for begge årene siden mai, da OECD sist kikket i krystallkulen og kom med sitt Economic Outlook.

- Negativ risiko dominerer, sier Pier Carlo Padoan, sjeføkonom og nestsjef i OECD.

Vekstøkonomier vokser mindre
Hovedårsaken til nedjusteringene er at de rask voksende såkalte fremvoksende økonomiene (emerging economies) vokser mindre raskt enn tidligere. Dette gjelder land som Kina, India, Brasil, Russland og Sør-Afrika (Bric-landene). Bric og andre vekstland har sørget for en viss styringsfart i verdensøkonomien etter finanskrisen, da industrilandene I Europa, Nord-Amerika og Japan falt inn i resesjon. Men tiden med tosifret årsvekst i land som Kina er nå over, ifølge både OECD og de fleste andre eksperter. I Kina snakker man nå om en årsvekst på sju-åtte prosent.

Men disse vekstlandene vokser fortsatt betydelig mer enn industrilandene, der veksten nå har krabbet seg over null, men fortsatt er svak.

Svakt i Europa
Krisen i Europa er langt fra over, og eurosonen vil i år ende på en negativ vekst på 0,4 prosent, før den neste år kommer opp i én prosent vekst. Da er utviklingen i USA mye sterkere, med en vekst på 1,7 prosent i år, og anslått 2,9 og 3,4 prosent i 2014 og 2015.

OECDs økonomiske utsikter går frem til og med 2015. OECD mener årene med økonomisk tilbakegang er over, men at veksten i industrilandene vil bli meget moderat de neste par årene.

Tross bedringen gir rapporten lite oppmuntring til alle verdens arbeidsledige. Tross en viss økonomisk vekst vil den globale arbeidsledigheten bare falle marginalt de neste to årene.

Les også: OECD advarer Norge mot overoppheting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.