Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) spår et solid comeback for norsk økonomi i årene som kommer, ifølge en rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Organsiasjonen mener veksten i norsk fastlandsøkonomi kommer til å øke til over tre prosent i 2014 og 2015 etter et pauseår på svake 1,9 prosent i år.

Det betyr at den nye regjeringen må fortsette å holde igjen på oljepengebruken, mener OECD.

Må holde igjen
I den nye rapporten fremhever OECD at det er helt nødvendig for finansminister Siv Jensen (Frp) å holde seg godt under handlingsregelen, også i årene som kommer. Dette for å holde prisstigningen på et ønsket nivå samt å unngå et større rentehopp enn det som er ventet.

Organisasjonen anslår at oljepengebruken fremover hvert år vil ha en vekst tilsvarende 0,5 prosent av bnp for Fastlands-Norge. Dette er på nivå med det regjeringen har lagt opp til i neste års budsjett.

«En betydelig sterkere finanspolitisk stimulans enn i disse prognosene vil føre til overopphetningspress i økonomien, så vel som høyere renter», skriver organisasjonen i prognoserapporten OECd Economic Outlook som ble lagt frem tirsdag.

Organisasjonen mener det derfor blir viktig for regjeringen å fortsatt holde seg godt under fireprosentbanen for oljepengebruk som handlingsregelen tillater. I neste års budsjett er oljepengebruken på 2,9 prosent av oljefondet ved inngangen av året.

OECD bemerker at en full utnyttelse av handlingsregelen på fire prosent av fondet nå gir en svært ekspansiv finanspolitikk, spesielt siden fondet har økt kraftig i verdi i det siste.

Burde spare mer
I den nye rapporten peker OECD på det som de siste månedene har vært en svært volatil prisutvikling i Norge. De mener det er vanskelig å si noe sikkert om hvorfor inflasjonen tok seg opp i midten av året.

Videre slås de fast at spareraten i norske husholdninger er høy, men at den med fordel kunne økt enda mer. OECD mener nordmenn i større grad burde forberede seg på en normalisering av rentenivået.

Forbruket holdes oppe
OECD tror det er ikke-oljerelatert eksport samt næringslivsinvesteringer som vil være de viktigste driverne bak veksten i norsk fastlandsøkonomi de neste to årene. Samtidig svekkes den av en nedgang i boliginvesteringene, spår organisasjonen.

Lønnsøkning og sysselsettingsvekst vil holde forbruket oppe, tror de.

Les også:
Fastlands-bnp økte litt mer enn ventet
Derfor snur det i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.