- Vi tror hele banknæringen kommer til å øke marginene på utlån. Det kommer vi også til å gjøre, både innenfor bedriftsmarkedet og privatmarkedet, sier Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank1 SMN.

- Prisene på boliglån er dømt til å gå opp

I morgen er det Rune Bjerke som legger frem DNBs kvartalsresultater. Det er knyttet stor spenning til om Bjerke kommer til å varsle utbyttekutt eller emisjon for å tilpasse seg økte kapitalkrav.

Nordea nedgraderer DNB

Emisjon vanskelig
Haugan vil ikke uttale seg om DNB, men sier på generelt grunnlag at det er vanskelig for banker å hente inn friske penger i dag.

- Det er ikke sentiment for emisjon i norske banker i dag. Men jeg tror at når alle bankene har lagt frem sine resultater, så vil du se at de har en ganske lik profil på hvordan de tilpasser seg de økte kapitalkravene.

I går tok Finn Haugan turen fra Trondheim til Oslo for å presentere bankens fjerdekvartals resultat. Sparebank1 SMN fikk i fjerde kvartal et resultat før skatt på 302 millioner kroner, mot 285 millioner samme kvartal 2011. Netto renteinntekter utgjorde 399 millioner kroner (338 millioner kroner året før). For 2012 som helhet fikk banken et resultat før skatt på 1355 millioner kroner, opp fra 1236 millioner kroner i 2011. Tapene er minimale.

Kutter i utbytte
Til tross for et knallår i 2012, varsler nå Haugan kutt, kutt, kutt. Målet er å øke bankens rene kjernekapitaldekning (kjernekapital eksklusiv fondsobligasjoner) fra ti prosent ved årsskiftet, til 12,5 prosent ved utgangen av 2015. Årsaken er forventninger om økte kapitalkrav til banker og myndighetenes signaler om at det vil komme 35 prosent boliglånsvekter innen tre år.

- For det første selger vi unna virksomhet som ikke er kjernevirksomhet. Vi har allerede solgt aksjer i Bank 1 Oslo for 235 millioner kroner og vi solgt oss ned i Polaris Media.

- For det andre reduserer vi utbyttet. Vi har varslet eierne om at en større andel av overskuddet holdes igjen i banken. Det betyr at utbyttet reduseres til 25-35 prosent. Vi setter også av mindre midler til gaver, sier Haugan.

I tillegg vil Haugan redusere utlån til bedrifter. Sparebank1 SMN hadde ved årsskiftet totale utlån på 104,9 milliarder kroner. I bedriftsmarkedet ble utlånsbremsene satt på i fjerde kvartal. Samlede utlån utgjorde 42,3 milliarder kroner ved utgangen av 2012.

- Vi bråbremset i fjerde kvartal, og fikk en negativ vekst i utlån til bedrifter. Det var en villet utvikling. Før fjerde kvartal hadde vi en tosifret vekst i utlån til bedriftsmarkedet. I 2013 vil veksten i utlån bli nærmere null enn fem prosent, sier Haugan.

60 prosent færre sjefer
Haugan kutter også i antall sjefer. Nylig fikk 68 av 116 sjefer i banken beskjed om at de ikke lenger var sjefer.

- Vi har tatt ned antall sjefer med nesten 60 prosent. Det har vært meget vellykket. Det er gjerne de dyktigste medarbeiderne som blir sjefer, og vi ville har de over i kundeposisjon i stedet, sier en fornøyd Haugan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.