Økonomene i meglerhuset Nordea Markets har gjort betydelige nedjusteringer i prognosene for norsk økonomi de kommende årene.

Boligmarkedet trekker veksten ned
I en fersk rapport fra meglerhuset onsdag konkluderer økonomene med at en rekke faktorer vil bidra til at veksten i norsk økonomi vil bli svakere i 2014 og 2015:

  • Prisene i det norske boligmarkedet vil falle med syv prosent i 2014 og åtte prosent i 2015. Innen utgangen av 2015 vil boligprisene ha falt med 15 til 20 prosent fra dagens nivå, ifølge meglerhusets prognoser.
  • Boligprisfallet vil føre til et kraftig fall i boligbyggingen.
  • Samtidig er oljeinvesteringene ventet å nå toppen i 2014 og falle kraftig i 2015.
  • En moderat økning i ledigheten kombinert med tøffe tider for mange sektorer i industrien peker i retning av moderat lønnsvekst godt under Norges Banks anslag for de kommende årene.
  • Nedgangen i boligprisene, lavere inntektsvekst og mer usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen vil påvirke forbruket og trolig dempe forbruksveksten fremover.

- Veksten i fastlands-bnp til neste år og i 2015 er nå ventet å bli på rundt 1,25 prosent, omtrent halvparten av det vi trodde for tre måneder siden, skriver sjefanalytiker Erik Bruce og makroøkonom Katrine Godding Boye i rapporten fra meglerhuset.

Til sammenligning var veksten i norsk fastlandsøkonomi ifjor på 3,4 prosent.

Demper fallet
Flere faktorer vil imidlertid dempe fallet i bnp-veksten, mener de to økonomene:

  • Økende ledighet, lavere kapasitetsutnyttelse og utsikter til gradvis fallende inflasjon vil føre til at Norges Bank trolig vil kutte renten to ganger til neste år, ifølge meglerhusets prognoser
  • Nedgang i boligbyggingen og en svakere trend i både oljeinvesteringer og forbruksvekst vil føre til et markert lavere vekstmoment i Norge, som vil gi rom for regjeringen til å gjennomføre et antall av valgløftene. En kombinasjon av skattekutt og økte investeringer i infrastruktur vil ifølge meglerhuset kunne dempe nedturen i økonomien
  • Litt høyere vekst utenfor Norges grenser vil også bidra til å dempe den norske nedturen

Og for én spesiell sektor - som har slitt i motbakke de siste årene - vil de kommende årene by på en mer positiv utvikling:

- Eksporten er et lyspunkt, skriver Bruce og Boye i rapporten.

En betydelig svekket krone og økende vekst i eksportmarkedene indikerer at eksporten fra fastlandsøkonomien vil øke fremover, skriver de to økonomene.

- Men eksport av oljerelatert utstyr og tjenester har økt kraftig de siste årene, så oppsiden her er noe begrenset. Og mer generelt vil den relativt kraftige oppgangen i lønnskostnader i Norge de siste årene dempe den positive trenden i eksporten, skriver Bruce og Boye.

LES OGSÅ:

<b>Derfor snur det i Norge</b>

<b>Varsler omslag for norsk næringsliv: - Betydelig tøffere enn vi forventet</b>

<b>- Større usikkerhet enn på veldig mange år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.