Den siste tiden har vi fått flere tegn som viser at den norske pengefesten er i ferd med å dabbe av.

Parallelt med fallende boligpriser og økende arbeidsledighet, har den norske økonomien målt i bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge vist en avdempet veksttakt. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo (UiO) peker på krisen i Europa som den viktigste årsaken til at det nå snur her hjemme.

- Nå slår de dårlige tidene i Europa inn hos oss, sier Ulltveit-Moe til DN.no og utdyper:

- Selv om man ser lysninger hos våre viktigste handelspartner, er det noe med at deres dårlige utvikling slår inn hos oss med et visst etterslep.

  • Les også:

Usikre momenter
Økonomiprofessoren mener det er vanskelig å anslå når Europa vil være helt ute av krisen. Hun peker på at krisen er strukturell og kom på toppen av en finanskrise. Det gjør den ekstra langvarig, mener Ulltveit-Moe.

Hun vil heller ikke spå noe sikkert om hvor alvorlige konsekvensene kan vise seg å bli her hjemme.

- Det som skulle tilsi at det ikke blir så alvorlig, er at veldig mange jobber i mer eller mindre skjermet sektor. Bare se på eksporten: majoriteten er fremdeles er olje og gass, påpeker hun.

- For de som rammes, blir det imidlertid etter all sannsynligvis også ganske hardt. Det er en tilleggsbekymring at mye av den type eksportnæring som vil rammes er den som finnes på mindre steder. Dette kan bety at vi får veldig markante regionale effekter, sier Ulltveit-Moe

Dårlige tegn
Mørke skyer over himmelen i Norge ble i starten av måneden bekreftet fra flere hold.

Da viste tall fra Nav en arbeidsledighet som ikke har vært høyere siden sommeren 2010. Samtidig overrasket oktoberstatistikken for bruktboliger med å tegne et mer negativt bilde for boligmarkedet enn ventet.

Når det tirsdag kommer tall for utviklingen av fastlands-Norge i årets tredje kvartal, er det på forhånd ventet en bnp-vekst på 0,4 prosent. Det viser estimater TDN Finans har hentet inn fra seks økonomer.

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets.
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets. (Foto: Kristine Nyborg)

Selv om dette vil være en oppgang fra 0,2 prosent i årets andre kvartal, er trenden fremdeles en avdempet veksttakt i forhold til de senere år. Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets mener det særlig er det private forbruket som nå trekker utviklingen ned.

- Detaljhandelen har vært svakere enn det vi har sett de siste årene, og i tredje kvartal viste detaljomsetningsindeksen en nedgang på en halv prosent, sier Boye til DN.no.

- Varehandelen er en veldig viktig del av norsk økonomi. Dette gjør nå at den en totale veksten blir lavere enn det den har vært, spesielt hvis vi ser tilbake til 2012, utdyper seniorøkonomen.

- Vanskelig å forklare
Samtidig utelukker Boye at bnp-utviklingen har sammenheng med utenlandske forhold.

- Dette har ikke noe med Europa å gjøre. Den effekten skulle vi i såfall sett for lenge siden, og nå ser egentlig Europa bedre ut. Gjeldskrisen får nesten ikke noe oppmerksomhet i markedene lenger og vi ser at det så vidt er positiv vekst i Europa samlet sett. Det skulle derfor egentlig trekke i motsatt retning, mener hun.

Noen god forkl#229 på at forbruksveksten blir så dårlig, har riktignok ikke meglerhusets analytikere.

- Vi har forklart det at det startet så svakt i tredje kvartal med dårlig handel i sommer grunnet unormalt fint vær. At det ikke har tatt seg opp igjen etter sommermånedene, er mer overraskende og noe vi egentlig ikke har en veldig god forkl#229 på, sier Boye.

Rammer norske husholdninger
Uavhengig av hva som ligger bak en avdempet veksttakt i norsk økonomi, understreker økonomiprofessor Ulltveit-Moe alvoret.

- Vi er selvfølgelig engstelige for hvordan utviklingen vil kunne slå ut i boligprisene. Selv om prisene i dag har falt noe, er de fremdeles høye absolutt sett.

Økonomiprofessoren mener et boligprisfall vil kunne ramme norske husholdninger hardt, og advarer i den sammenheng den nye regjeringen mot å gjøre alvor av Frps valgløfter om å senke kravet for egenkapital ved boligkjøp fra 15 til 10 prosent.

- Norske husholdinger er meget høyt belånt. Går veksten i økonomien ned, vil det gjerne også holde renten nede. Likevel er det mange som er veldig sårbare for et fall i boligprisene, mener hun.

- Det å legge til rette til at man skal kunne få låne mer enn 85 prosent av kjøpesum er derfor rett og slett ikke fornuftig, sier Ulltveit-Moe.

Torsdag denne uken kommer det nye nøkkeltall fra eurosonen. Det er ventet en uendret PMI-indeks - innkjøpsindeks - på 52,0.

Les mer:

Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå
Dette må du få med deg denne uken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.