Det er klart etter det ekstraordinære rentemøtet i Norges Bank onsdag.

Dette er første gang Norges Bank kutter i styringsrenten siden mars 2004.

- Krisen i de internasjonale finansmarkedene er blitt dypere og vil derfor få større virkninger på norsk økonomi enn tidligere antatt, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding fra sentralbanken onsdag.

Følg pressekonferansen i Norges Bank direkte klokken 14:45

Kollaps
Etter at den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers kollapset i midten av september frøs det internasjonale lånemarkedet mellom bankene, det etter hvert så mye omtalte pengemarkedet, helt til.

Bankene tviholt på pengene sine på grunn av frykt for nye bankkollapser.

Denne uken har imidlertid forholdene bedret seg noe etter at europeiske og amerikanske myndigheter har gått ut med garantier for lån bankene imellom og for bankkundenes innskudd. I tillegg har myndighetene lagt frem planer om rekapitalisering av bankene

Dårligere utsikter
- Til tross for omfattende tiltak fra myndighetene har problemene som oppsto i det amerikanske banksystemet spredt seg til de fleste markeder og land, særlig etter 15. september. Kredittkanalene er tørket inn. Utsiktene for den økonomiske veksten i verden det neste året er blitt vesentlig dårligere, sier Gjedrem.

Sentralbanken peker i pressemeldingen på at det også her hjemme er mindre tilgang på kapital, og finansieringen for banker, bedrifter og husholdninger er dyrere og til dels vanskeligere tilgjengelig. Bankene har satt opp sine utlånsrenter.

Norges Bank peker også på at inflasjonen fortsatt er høy, men at kreftene som har bidratt til den høye prisveksten nå er svekket.

Stor usikkerhet
- Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover, sier Gjedrem. Det er vanskelig å si noe om sannsynligheter for ulike utfall. Derfor kan det nå være mest robust å iverksette tiltak som kan dempe usikkerheten og demme opp for særlig ugunstige utfall for økonomien. Det tilsier en mer aktiv pengepolitikk enn vanlig, både i rentesettingen og gjennom likviditetspolitiske tiltak.

- Norske myndigheter har satt i verk omfattende tiltak for å avhjelpe situasjonen i penge- og kredittmarkedene. Norges Bank følger utviklingen nøye og vil fortsette å tilføre likviditet i kroner og dollar når det er riktig, sier Svein Gjedrem.

Kraftig rentehopp for boliglånskunder
De vanskelige markedsforholdene de siste ukene har ført til at norske banker har satt opp sine utlånsrenter til publikum. Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror bankene vil bruke tid på å se om markedsforholdene stabiliserer seg før de vil sette ned utlånsrentene igjen.

Les mer: - Bankene venter med rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.