Finansminister Siv Jensen (Frp) gleder seg over gårsdagens milliardavtale mellom Kværner og Statoil.

Mens selskapene selv viser til en «konkurransedyktig avtale», viser Jensen Stortingets enighet om elektrifisering av Utsira:

- Dette viser at selv om vi har et høyt kostnadsnivå, kan vi være konkurransedyktige, sier finansministeren til DN.

- Men den viktigste siden av dette mener jeg handler om at Stortinget tok til vettet når det gjelder Utsira, sier han.

- Tok til vett

I midten av mai krevde en samlet opposisjon strøm fra land til alle installasjonene på Utsirahøyden. Noen uker senere ble Stortingets energi- og miljøkomité enige om at hele Utsira-høyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022.

Arbeiderpartiet hadde da blitt beskyldt for å så tvil om enstemmigheten i energikomiteen. Partiet har vært soleklare på at en det er en forutsetning at forsinkelser av gigantprosjektet Johan Sverdrup ikke skal skje.

- Arbeiderpartiet forstod endelig at det de var i ferd med legge til rette for en ganske kraftig økning i arbeidsledigheten langs en del verft og industribedrifter rundt omkring i landet. Heldigvis tok de til vett, sier finansminister Jensen.

- Nå ser vi at det bærer frukter. Advarselen stod der og lyste mot oss fra hele industrien. Dette handler om at om du lager du urimelige vedtak, får du heller ikke et klokt grunnlag for å ta investeringsbeslutninger. Når man først ønsker elektrifisering, har man nå valgt en løsning som skaper nye investeringer, sier hun.

- Godt fornøyd

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener kontrakten mellom Kværner og Statoil er «svært gledelig».

- Dette viser norsk leverandørindustri er konkurransedyktig, skriver hun i en e-post til DN.

Samtidig viser hun til at partiet hele tiden har vært klare på at Utsira-høyden skal elektrifiseres samtidig som en skal unngå store utsettelser.

- Vi er godt fornøyde med å ha fått til en enstemmighet i Stortinget som gir en tydelig instruks til olje og energiministeren. Dette viser at vi tar klimaforliket på alvor og det sikrer progresjonen i arbeidet, skriver Marthinsen.

- Hadde ikke vi sørget for flertall i Stortinget, ville regjeringen latt selskapene dure på som de ville. Sjansene til å nå målene i klimaforliket ville vært borte. Nå er det viktig at regjeringen klarer å gjennomføre stortingets vedtak, skriver hun.

- En sammenheng

Statoil og Kværners rammeavtale varer til 2020. I første rekke inngår selskapene en intensjonsavtale om leveranse av to stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet.

Avtalen ville ikke kommet på plass dersom Utsira-utbyggingen hadde blitt utsatt, understreker informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

- Med den løsningen Stortinget kom frem til, lå det til rette til at vi kunne inngå disse avtalene. Sånn sett er den en sammenheng, sier han til DN.

- Ville avtalen vært inngått dersom kravet fra mai ble stående?

- Det vil jeg ikke spekulere på. Det viktige for oss var at det ikke ble noe utsettelse, slik at vi kunne gå videre med vår plan, svarer Statoil-direktøren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.