Det eneste verten trenger å passe på er at råvarene er på plass, og at vinen har rett temperatur. Det er i tillegg en fordel å kutte opp ingrediensene på forhånd for å unngå kjedelige ulykker med skarpe kniver.

Å lage sine egne grillspyd er moro både for voksne og barn, samtidig som alle får sette sitt personlige preg på retten.

- Kok poteter og løk før du griller dem, da blir de raskere ferdig, tipser Geir Skeie.

- Legg og trespydene i vann i minst en time før du bruker dem, da tar de ikke så fort fyr på den glohete grillen, legger han til.

- Pensler man trespydene med olje så henger ikke råvarene seg fast. Når man har gjort det er det bare å sette i gang.

- En kan variere med de ingrediensene en liker best, det som er gøy er at gjestene kan velge den smaken de vil ha og grille tingene selv. For eksempel: breiflabb med pesto, biff med persille og hvitløk, svin med barbecuesaus, asparges, purre, gulrot osv.

Forskjellige sauser og dressinger er prikken over i’en. Raita er en super dressing som passer godt, men også tsatziki, romesco, aioli med flere kan brukes. Oppskrifter på det finnes i mine tidligere retter.

Les mer om sauser og dressinger her:
Grillfestens suksessoppskrift




Kyllingspyd green curry og laksespyd tandoori med potet, løkspyd og raita.

Kyllingspyd








Laks tandoori







Potet og løkspyd








Raita (indisk yoghurt/agurksalat)








Grillspydvin
Det er dessverre et begrenset utvalg viner som takler smaksrik mat som dette. Den beste av dem er nok en tysk riesling. Vi har sagt det før og sier det igjen, det er den mest anvendelige matvinen som finnes. Og da særlig i selskap med utfordrene råvarer som løk, chili og karri. Man trenger ikke spandere på seg den mest kostbare vinen til grillmat, i en slik sammenheng blir vinen mer en støttespiller til maten enn en solist.

52711 Calles Jazz Riesling 2009
Weingut Bernhard Mehrlein/Calle Fegth
Rheingau, Tyskland
Kroner 119,90 bestilling
88 poeng
Better Wines
Laget til Molde jazzfestival sitt 50 års jubileum i år, og er for så vidt en vin som alle jazzfestivaler i landet burde hatt på sitt repertoar. Litt lukket på duft med hint av lime og mineraler. Nydelig balansert sødme med restsukker på 19 gram per liter. Stram syre og frisk og fersk frukt. Lang finish. En ny folkeriesling er født. Drikk nå. Passer til: reker, sushi, asiatiske retter. MB/TM

80150 Leitz Rheingau Riesling trocken 2009
Leitz
Rheingau, Tyskland
Kroner 112,50 Basis kategori 2
86 poeng
Record Vinimport
Det finnes ikke mange bedre hvitvinskjøp enn dette. Og best av alt, alle norske polutsalg skal ha den i sine hyller. 8,7 i syre og 8,7 i sukker. Litt sødmefull duft og smak med andre ord, men syra gjør at den smaker tørt. Flott balanse med andre ord. Duft av sitrus, epler og noe mineraler. Frisk og til prisen veldig intens. En skikkelig god allrounder. Nå til 2012 TM/MB

63707 Riesling Trocken 2009
Dönnhoff
Nahe, Tyskland
Kroner 108,20 Basis kategori 2
85 poeng
Flaaten
Dufter av ferske grønne epler og lime. Slank og lett frukt på smak med en fersk karakter. Lett grønn og tørr avslutning. Balansert og frisk syrestruktur. Drikk nå. MB



Geir Skeie gir nye mattips på DN.no hver fredag. Se flere tips her!

Vil du heller ha sjømat i sommer? Sjekk Geir Skeies guide til god sjømat:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.