Strammere forsyningssituasjon og gunstig valutautvikling gjør at Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets høyner kursmålene på de fleste lakseaksjene med 10-15 prosent.

Det fremkommer av en analyse torsdag, gjengitt av IntraFish.

«En strammere tilbudsside enn ventet kombinert med en gunstig valutautvikling, gjør at vi løfter vårt estimat for lakseprisen fremover med mellom 60 og 80 øre for perioden 2015-17», skriver Tønseth i en fersk sektorrapport.

Tidligere har SpareBank 1 ventet en tilbudsvekst i Norge på rundt fem prosent. Nå er forventningen nedjustert til en vekst på mellom tre og fire prosent for inneværende år. I tillegg ventes veksten de kommende årene å ligge rundt tre til fem prosent, noe som historisk sett er lavt.

Et unntak

Tønseth venter nå snittpriser for laks på 39,80 kroner i 2015, 42,30 kroner i 2016 og 43,30 kroner i 2017. I euro er justeringen marginal.

Justeringen gjør at kursmålene høynes med 10-15 prosent for de fleste selskapene. Dermed opprettholdes kjøpsanbefalingen for lakseselskapene på Oslo Børs, med unntak for Bakkafrost som blir tatt ned fra nøytral til selg på grunn av den sterke kursoppgangen i aksjen i det siste.

«Forsyningssituasjonen i det vi går inn i andre halvår av 2015 er strammere enn ventet. En kald sommer har ført til lavere biomassevekst, og biomassen er nå to-tre prosent lavere enn for et år siden - og den fortsetter ned. Fôrforbruket er ned ni prosent de siste fire ukene, og seks prosent i juni, i forhold til i 2014», skriver han.

Svekket krone

Han viser også til at det samlede smoltutsettet i Norge for fisk som skal slaktes i 2016, har vært flatt sammenlignet med 2015.

Når det gjelder Chile tyder utsettet av smolt i 2014 og 2015 på 10 prosent vekst i 2016. Samtidig er volumene ned i andre halvår år, og biomassen av atlantisk laks var i juni to prosent under nivået på samme tid i fjor.

«Når det gjelder etterspørselen så har den norske kronen svekket seg betydelig mot alle viktige valutaer, noe som er meget gunstig for norske lakseoppdrettere», skriver han ifølge IntraFish.

Anbefalinger

SpareBank 1 Markets har nå følgende anbefalinger:

Marine Harvest - kjøp - kursmål 120 kroner (opp 9 prosent)

Lerøy Seafood Group - kjøp - kursmål 340 kroner (opp 13 prosent)

Salmar - kjøp - kursmål 155 kroner (opp 15 prosent)

Bakkafrost - selg - kursmål 230 kroner (opp 12 prosent)

Grieg Seafood - kjøp - kursmål 35 kroner (opp 6 prosent)

Norway Royal Salmon - kjøp - kursmål 90 kroner (opp 13 prosent)

Sammenlignet med dagens kursnivåer gir dette en størst oppside i Grieg Seafood (62 prosent) og Norway Royal Salmon (42 prosent).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Innvoller falt ut av lastebil i fart – spredt rundt på E18

Fall i britisk industriproduksjon

Mener Frontline vil «lage bølger i markedet de kommende årene»

Se DNTV: Laks minutt for minutt

Laks minutt for minutt
Laks minutt for minutt
00:24
Publisert: