Norges Bank mener det nye regelverket for banknæringen vil gjøre det dyrere å drive bank.

Det sier direktør Kristin Gulbrandsen i Norges Bank på et bransjeseminar om egenkapitalbevis i regi av Norske Finansanalytikeres Forening onsdag

- Det nye regelverket vil gjøre det dyrere å drive bank, men ikke så mye dyrere som en skulle tro ut fra de enkleste former for analyse. Mer egenkapital og bedre likviditet vil gjøre bankene til tryggere plasseringsalternativer både for aksjeeiere og kreditorer, sier hun, ifølge TDN Finans.

Hun viser til at de norske reguleringene lenge har vært strengere enn det som har vært vanlig i andre land, og at tilstramningen som skjer internasjonalt derfor er mildere for norske banker enn for banker i de fleste andre land.

- Dette gode utgangspunktet bør norske banker bruke til å være tidlig ute med de nødvendige tilpasninger, sier hun.

Dyrere for kundene
Det har lenge vært kjent at oppryddingen etter finanskrisen kan komme til å koste bankene, og dermed lånekundene dyrt. Med de nye, strengere regelverkene på vei betyr det at bankens lånekunder, som nå nyter godt av forstatt lave finanskriserenter, i fremtiden vil få dyrere lån enn de hadde før krisen.

- Etter finanskrisen kan det komme mange nye reguleringer. Det kan bli stilt strengere krav til kapital og likviditet. Summen av dette er at kostnaden til bankene kommer til å øke. De kostnadene vil bli til økte kostnader for kundene, sa DnB Nor-topp Rune Bjerke til DN.no i april.

Basel-komiteen for banktilsyn har kommet med en rekke forslag. Disse forslagene inkluderer strengere krav til egenkapitaldekning og likviditetsstyring. Forslagene er ment å skape mer robuste finansinstitusjoner.

Les også: Nå blir lånet ditt dyrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.