- Det blir en kostnad som kundene vil ta del i, ja, sier toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor til DN.no.

Konsernsjefen har akkurat lagt frem tallene for første kvartal, et kanonkvartal som blåste analytikerne av banen. Finanskrisen har stelt relativt godt med Norges største bank.

Les også: Braktall fra Bjerke

Men fremover kan DnB Nor få smake på kostnaden for oppryddingen etter finanskrisen. For nye, strengere regelverk er på vei. Det betyr at bankens lånekunder, som nå nyter godt av forstatt lave finanskriserenter, i fremtiden vil få dyrere lån enn de hadde før krisen.

- Etter finanskrisen kan det komme mange nye reguleringer. Det kan bli stilt strengere krav til kapital og likviditet. Summen av dette er at kostnaden til bankene kommer til å øke. De kostnadene vil bli til økte kostnader for kundene, medgir han.

Uoversiktelig situasjon
Basel-komiteen for banktilsyn har kommet med en rekke forslag. Disse forslagene inkluderer strengere krav til egenkapitaldekning og likviditetsstyring. Forslagene er ment å skape mer robuste finansinstitusjoner.

- De nye Basel-reglene kan skape en situasjon vi ikke har helt oversikt over ennå, sier han, og legger til:

- Her gjelder det å finne en balanse mellom nyttig og viktig regulering på den ene siden, og kostnadseffektiv regulering på den andre siden. Det kan føre til at kostnaden blir så høy at det blir et veldig negativt bidrag for kundene og samfunnet totalt sett.

- Vil det ikke på sikt egentlig spare dere for penger, ved å unngå en slik situasjon man fikk med finanskrisen?

- Det har en positiv verdi, men man må balansere kostnad og nytte, sier Bjerke.

Må til for å levere
Utsikten til dyrere lån har imidlertid ikke slukket kundenes lånetørst ennå. Utlånsveksten i DnB Nor har kommet kraftig opp igjen, og farten har kommet opp på nivå med utgangen av 2007.

- Ser vi på trenden fra utgangen av 2007 frem til i dag har vi hatt en årlig vekst på seks til syv prosent. Den veksttakten er vi tilbake til nå, og den må til for at vi skal levere på våre mål, sier Bjerke.

Rentemarginene på å låne ut penger er nå i ferd med å komme opp igjen, og lå på 1,58 prosent ved utgangen av første kvartal.

Det betyr at lånene blir stadig lønnsommere for DnB Nor.

Kjernen i baselreglene er et kapitaldekningskrav på åtte prosent. Finansdirektør Bjør Erik Næss understreker at banken kommer til å ha lettere for å tilpasse seg de nye reglene enn mange andre banker.

- Vi kan konkurrere med de aller fleste når det gjelder kapitalstyrke og soliditet, sier han.

Les også:

- Trekker i retning lavere renter

Dr. Doom: - Hellas er bare toppen av isfjellet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.