Wilfred Rohde Garder vant i Oslo tingrett frem på alle punkter i søksmålet barna etter den avdøde skipsrederen Ole Schrøder og hans enke Ruth Schrøder anla mot ham. De krevde advokatens aksjer i familieselskapet Osco-gruppen tilbakelevert samt erstatning.

Les saken: Advokaten vant på alle punkter

Et sentralt punkt i saken er 87-årige Ole Schrøders helsetilstand da avtalene med advokat Garder ble inngått i perioden januar til mars 2007.

«Retten legger således til grunn at man ikke kan lese ut av sykejournalene at Ole Schrøder ikke var intellektuelt oppegående, eller at han ikke var i stand til å forstå rekkevidden av sine handlinger da de avtalene saken gjelder ble inngått (...)», heter det i dommen.

Det neste viktige punktet er hvorvidt Ole Schrøder virkelig ønsket å gi formuen til sin advokat, Wilfred Rohde Garder.

Endret arvepakten
Ole Schrøder ga først to av barna, Ole Christian Schrøder og Anne Aarheim, hver sin tredel av aksjene i Osco-gruppen. Den siste tredelen skulle administrerende direktør Per Engen arve. Ole Christian Schrøder engasjerte advokat for å endret arvepakten som sikret Engen aksjene i selskapet.

Det er for øvrig rettens klare inntrykk at Ole Schrøder ikke lot seg manipulere. Oslo tingrett

«Ole Schrøder så også på det som hadde skjedd som et 'bakholdsangrep'. Hans harme rettet seg mot at Ole Christian hadde engasjert en ekstern advokat og forsøkt å omgjøre de beslutninger som Ole hadde tatt når det gjaldt Per Engen. Han sa at 'jeg er ikke engang kommet i graven før de skal omgjøre alt jeg har gjort'».

«Retten kan ikke se at det er noen tvil om at Ole Schrøders begrunnelse for å kreve aksjene tilbake var Ole Christian Schrøders forsøk på å få endret foreldrenes arvepakt». (...) «Det er ikke holdepunkter for at hans opptreden var et resultat av mental svekkelse forårsaket av sykdommen».

Gav bort formuen fem ganger
På et møte 9. februar 2007 truet Ole Schrøder med å legge seg ned og dø hvis ikke barna ga ham aksjene tilbake. De solgte senere aksjene tilbake og fikk tre millioner kroner hver. Det var disse aksjene som ble overtatt av advokat Garder.

Retten legger vekt på at Ole Schrøder flere ganger tidligere hadde gitt bort formuen.

«Disse disposisjonene fremsto ikke som utypiske for ham, men som ganske logiske valg ut fra hans personlighet og historikk».

* Datteren Cathrine overtok 98 prosent av aksjene i 2000. I juni 2004 solgte hun aksjene tilbake til faren for et sted mellom 25 og 30 millioner kroner.

* I januar 2005 skulle ektemannen til datteren Elisabeth eie og drive firmaet, men han røk uklar med svigerfar. Svigersønnen fikk 30 millioner kroner for å selge aksjene tilbake til Ole Schrøder i juni samme år.

* I september 2005 overtok advokat Hallvard Nygaard aksjer i familieselskapet. Også han røk uklar med Schrøder og solgte aksjene tilbake for ti millioner kroner i november 2006.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.