Tilskuddssystemet i landbruket bør forenkles ved å avvikle seks støtteordninger eller slå dem sammen, foreslår en arbeidsgruppe ledet av tidligere landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim.

Gruppen ble nedsatt etter jordbruksoppgjøret i fjor. Først innen utgangen av året skal Sponheim legge fram hovedrapporten, men han letter litt på lokket allerede nå.

– Resultatet av hovedjobben kommer mot slutten av året. I delrapporten har vi lagt vekt på å identifisere de mest modne fruktene som alle parter kan være enige om. Disse forslagene er de minst kontroversielle og uproblematiske tiltakene som vi håper partene kan bli enige om i jordbruksoppgjøret, sier Sponheim til Nationen.

100 enkeltordninger

Forenklingsgruppen hans foreslår, foruten å avvikle eller slå sammen seks støtteordninger, å innføre én søknadsrunde i året.

Tilskuddssystemet i jordbruket har blitt kritisert for å være komplisert, noe som er litt av bakgrunnen for at arbeidsgruppen skulle se på forenkling av virkemidlene i jordbruksavtalen.

I delrapporten kommer det fram at 9,5 milliarder kroner av en totalramme på 14,3 milliarder kroner er fordelt på seks ordninger, og ifølge rapporten finnes det rundt 100 enkeltordninger i jordbruksavtalen dersom man holder differensiering etter geografi, struktur eller vekst og dyreslag utenfor.

 

Les også: Verden risikerer vannkrise

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.