Næringsminister Trond Giske er blant Norges bedre politiske operatører. Hans analyser av europeisk politikk står til gjengjeld noe tilbake.

I en paneldebatt i DN julaften og i et intervju i Finansavisen igår slakter Giske euroen. Krisen har vist at den europeiske fellesvalutaen var skrudd feil sammen fra begynnelsen. Uten en føderal økonomisk politikk kan du ikke ha en felles valuta. «Du kan ikke hoppe over en dyp kløft i to sprang,» mener næringsministeren.

Giskes økonomiske analyse speiler advarslene en rekke økonomer ga før fellesvalutaen ble innført. Den politiske styringen var for svak, eurosonen besto av for forskjellige økonomier, og ingen valutaunion uten politisk union hadde noengang overlevd.

Men da prosjektet ble sjøsatt, var det ikke politisk mulig å få til mer samordning. Den kommer til gjengjeld nå. Ved inngangen til 2011 går det både mot mer EU-styring samt at nasjonalstatene «frivillig» innfører større disiplin og økonomiske reformer som kommisjonen i Brussel lenge har anbefalt.

Giske overser både at euroen alltid har vært et politisk prosjekt og EU-ledernes sans for realpolitikk.

Allerede da Pierre Werner i 1970 lanserte den første planen om en felles EU-valuta, var målet klart: En felles mynt var nødvendig for at EU skulle utvikle seg til en politisk union. For drøyt ti år siden, i mai 2000, spådde Tysklands utenriksminister Joschka Fischer at euroen «logisk sett» ville fremtvinge nye institusjoner og en mer samordnet økonomisk politikk.

I 1998 var det ikke politisk mulig å få disse institusjonene på plass. Men man kunne sette i gang, og så vente på en passelig krise, som i EU er alle reformers mor.

Det gikk ikke helt etter planen - politikk gjør sjelden det. Den lange boomen etter årtusenskiftet, og manglende amerikansk styring av finansinstitusjonene, førte til at det tok lengre tid før smellen kom, og den ble verre enn ventet. Smerten er stor, særlig i landene som har skjøvet nødvendige reformer foran seg. Men det ser ikke ut til at euroen får ulivssår - og fra årsskiftet får den Estland som nytt og helt frivillig medlem.

Man kan ikke hoppe over en kløft i to sprang. Men det går an å ramle nedi, krabbe opp på den andre siden - og dermed ende omtrent på stedet man opprinnelig hadde tenkt seg.

Les også: Giske slakter euroen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.