Næringsminister Trond Giske er ikke redd for å si at han er glad for at nei-siden vant i 1994. Den gang han var aktiv EU-motstander.

Giske sier euroen har vært skrudd sammen feil siden starten, skriver Finansavisen.

- Jeg hadde ikke rett i alt på 1990-tallet. Men jeg mener min motstand mot at Norge skulle være med i EU, og euroen, viste seg i ettertid å være mer riktig enn selv jeg trodde den gangen. Enten må man man ha en egen valuta eller et sterkt overnasjonalt styringsverktøy. Den mellomløsningen man har nå er den verste av begge verdener. Det er en catch-22 de er inne i, sier Giske til avisen.

Problemet

Næringsministeren mener det er systemet med samme rente uansett hvor man er i business-syklusen, som er problemet. Og nevner som eksempel at Irland nå burde hatt lavere rente og en kraftig devaluering, mens de i stedet er i ferd med å senke lønninger og kutte i sosiale goder.

Giske mener at når det innføres én valuta, som i EU, så må nasjonalstatene samtidig fratas mye styringsrett.

- Du kan ikke hoppe over en dyp kløft i to sprang. Enten må landenes pengepolitikk være koblet til de nasjonale budsjettene og landenes økonomiske situasjon, eller så må du ha en felles valuta, men da ha budsjettdisiplin, styring og omfordelingsmekanismer, sier Giske.

Les også: Leder DN: Eurohoppet

<b>Sterkere euro</b>

<b>Giske: -Det har stort sett gått skikkelig gærent</b>

<b>Annenhver tysker vil ha tilbake D-marken</b>

<b>- Euroen er dømt til å dø</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.