Skjellsordene har haglet mot tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen de siste dagene. De fleste og de hardeste karakteristikkene er servert fra politikerne i den rødgrønne leiren.

Etter å ha feriert fra seg, svarte Hanssen igår på kritikken. Forsvaret var robust. For hva er det egentlig han har gjort, dette som ifølge stortingsrepresentant Marit Nybakk er «helt forkastelig og politisk umoralsk»?

Hanssen skal ha drevet lobbyarbeid, mot betaling. Vel, har han? Lobbyisme er å drive påvirkningsarbeid mot beslutningstagere. Teknisk sett har ikke Hanssen gjort dette, han har gitt råd til et selskap om hvordan de bør fremme sin egen sak.

Hanssen skal ha ringt en tidligere stortingskollega om saken. Dette har han gjort. Men ifølge stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande ba han om faktaopplysninger og «gjorde ingen forsøk på å få ut hemmelige opplysninger eller påvirke». Hvis dette er politisk umoral, da er man særdeles prippen.

Hanssen skal ha forsøkt å splitte regjeringspartiene ved å fortelle at forslaget om å konfiskere private barnehageselskapers fortjeneste kom fra SV og at Aps folk egentlig er mot.

Hanssen blånekter på at han har sagt noe slikt til noen og krever at de som fremsetter slike påstander om ham bør dokumentere dem. Kravet virker ikke helt urimelig.

Hanssen skal ha jobbet mot en sak han selv behandlet i regjering. Dette er relevant kritikk, men Hanssen sier han ikke husker noen slik behandling. Her mangler vi kunnskap om når og hvordan dette skjedde: Hvis saken faktisk ble diskutert i noe omfang stiller innvendingen i en annen klasse enn hvis det ble strødd sand på saken sammen med opptil et halvt hundre andre regjeringsnotater en travel torsdag.

Hanssen antyder selv at det støyvolumet er skrudd opp fordi regjeringspartiene vet de har en dårlig sak. Dette virker noe konspiratorisk.

Men hvis det er - som Hanssens oppdragsgiver Espira vil hevde i sitt høringsnotat - at bare dette firmaet, som en konsekvens av den forslåtte reformen, vil legge ned 5500 barnehageplasser, da er regjeringen i ferd med å sette inn et spektakulært politisk selvmål. Da kan det virke politisk bekvemt å hevde at det er Hanssen som «truer med å legge ned barnehageplasser».

«Vil de ha andre regler, får de lage dem», sier Bjarne Håkon Hanssen. Så enkelt er det.

Les også: - Nå må det bli åpenhet

- Det finnes bare én Hanssen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.