Korrigert artikkel

Oljearbeideres liv og helse er truet, ifølge fag-foreningslederen Bjørn Asle Teige i YS-forbundet Safe. Men han har ikke tid til å gjøre noe for sine medlemmer. Han er opptatt på badet.

Teige er konserntillitsvalgt i Statoil. Forrige uke hevdet han at Statoil-sjef Helge Lund «setter sikkerheten på industrianleggene til havs i stor fare». Igår hadde Lund hasteinnkalt fagforeningslederne i selskapet til møte om sikkerhet. Men Teige stilte ikke. Han pusset opp badet hjemme på Bømlo.

«Ungene må ha et sted å gå på do,» sa Teige i DN.

Han blir sikkert klappet på skulderen av kolleger som flirer og synes han ga ledelsen i Statoil en flott kilevink. For alle andre gjør Teige seg til latter. Teige hevder at sikkerheten til ansatte på norsk sokkel er i fare. Men når Statoil-ledelsen inviterer til møte for å drøfte saken, velger Teige demonstrativt å holde seg hjemme. Mer useriøst går det knapt an å opptre som tillitsvalgt. En tillitsvalgt som ikke vil samarbeide med bedriftens ledelse, bør trekke seg fra vervet.

I dag skal Safe-leder Terje Nustad møte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Også hun har ryddet plass i kalenderen for hastemøte etter at Safe kom med sitt dramatiske utspill om sikkerheten på sokkelen. Det er bra at Bjurstrøm vil lytte til alvorlige bekymringer. Men hun bør gi Nustad krystallklar beskjed om at det er umulig å ta på alvor et fagforbund som ikke vil samarbeide med arbeidsgiver.

Anklagene mot Statoil er alvorlige. Det er ikke sikkert det er noe i dem. LO-forbundet Industri Energi stiller seg ikke bak Safes hardkjør mot Statoil-ledelsen. Statoils egne tall viser at antall alvorlige hendelser har falt det siste året. Og Petroleumstilsynet mener selskapet driver forsvarlig.

Safe - tidligere OFS - har en lang tradisjon for å utnytte sikkerhetsargumenter i egen kamp for lønn og betingelser. Det har gitt de ansatte både enerom på plattformene og svært, svært, svært gode lønninger. Ansatte på sokkelen, utenom forpleining, fikk i 2009 utbetalt i gjennomsnitt 962.000 kroner. Nivået er vanvittig.

Nå bruker Safe sikkerhet som argument mot en omstillingsprosess forbundet ikke liker. Forbundet kan ikke vente at andre skal ta påstandene på alvor når forbundets egne tillitsvalgte heller pusser opp badet sitt enn å kjempe for medlemmenes sikkerhet.

Les også: Flisla badet fremfor å møte Statoil-sjefen


Lund tar tak i kritikken

Ved en feil kom vi i skade for å omtale Safe som «tidligere OLF» i originalutgaven av lederen. Vi har nå rettet til «tidligere OFS». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.