Det er positivt at statsminister Jens Stoltenberg selv vil gå inn i problemet med at sykefraværet fortsetter å øke i en befolkning som etter alle andre indikatorer blir friskere. Men han bør også våge å se på flere virkemidler.

På LO Stats kartellkonferanse på Gol igår sa han at «det må være et økonomisk motiv for arbeidsgiveren for å tilrettelegge bedre». Det høres fornuftig ut så lenge han ikke tynger arbeidslivet ned med økte utgifter, men sørger for lettelser på andre områder.

Men hvis arbeidsgiverne trenger et økonomisk incentiv, hvorfor er det så galt å gi arbeidstageren det samme? Stoltenberg kommer fra et parti som har arbeidslinjen som rettesnor. Det bør han ikke glemme.

Når folk mister jobben og blir arbeidsledige, må de klare seg med rundt 60 prosent av tidligere inntekt. Hvorfor skal de som har jobb, skjermes fullstendig når de blir syke? Hvorfor skal de være helt uten incentiver til å holde seg friske og ikke misbruke sykelønnsordningen? Det opplagte svaret er LOs forhandlingsstyrke og at det er flere som rammes av sykdom enn arbeidsledighet.

Det er også påfallende at arbeidstagerne er mer skeptiske enn NHO selv til tiltak som legges på arbeidsgiverne.

Det er lett å forstå at de funksjonshemmede er bekymret for at arbeidsgiverne skal bli reddere for å ansette arbeidstagere med funksjonshemning. Men det gjelder hele stillingsvernet. Jo vanskeligere det er å si opp en arbeidstager, desto forsiktigere blir arbeidsgiverne med hvem de ansetter. Det rammer alle som er litt annerledes enn det store flertallet. Det er blant annet et klart problem for innvandrere.

I stedet for å gi arbeidstagerne den minste lille økonomiske grunn til å gå på jobb, vil Stoltenberg i stedet bygge opp mer kompliserte ordninger for dem som er syke. Også ved sykdom skal A4-mennesket fremmes. Stoltenberg vil utarbeide regler for hvor lenge en arbeidstager normalt skal være syk i forbindelse med ulike diagnoser. Men dette vet legene. De trenger ikke byråkratiske regler som forteller dem det.

Det er på tide å forsøke å begrense sykefraværet med forsiktig bruk av økonomiske incentiver og ikke bare mer byråkrati og kontroll. Det har vi mer enn nok av.

Les også: Leder DN: Kutt i sykelønn

Les mer om sykefravær:

<b>Slakter nordmenns arbeidsmoral</b>

<b>- En kultur av velferdsavhengighet</b>

<b>681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning</b>

<b>- Engangsbillett ut av arbeidsmarkedet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.