Norge er fantastisk, det har overskudd på driftsbalansen mot utlandet, overskudd på statsbudsjettet, olje – alt du overhodet kan ønske deg i denne verden, sa David Bloom, valutastrategen til storbanken HSBC i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg nylig.

Bloom er ikke den eneste som har oppdaget Norge. Ingen andre steder er det tryggere å oppbevare pengene enn i papirer utstedt av den norske stat, ifølge meglerhuset First Securities. De siste dagene, med tiltagende uro i de internasjonale kapitalmarkedene, har kapitalen strømmet inn i det norske markedet. Renten på lange statslån faller, og kronen har ikke vært sterkere mot euro siden høsten 2007.

Det er naturligvis hyggelig at omverdenen har tillit til norsk økonomi. Norge har tradisjonelt ikke blitt oppfattet som en trygg havn i krisetider, snarere det motsatte. På grunn av oljens sentrale rolle i økonomien har norske kroner blitt sett på som en råvarevaluta, noe investorer gjerne skygger unna i nedgangstider.

Muligens har gjeldskrisen i eurosonen endret på dette. Muligens er det andre forkl#229er. Australske dollar, en annen typisk råvarevaluta, er også populær for tiden. Noen mener det skyldes at det gir investorer en eksponering mot kinesisk økonomi, som importerer store mengder råvarer fra Australia, uten den politiske risikoen forbundet med en investering i Kina.

Uansett årsak har popularitet i valutamarkedet en mindre hyggelig side. Når den hjemlige valuta styrker seg mot andre lands valuta, skaper det problemer for bedrifter som selger sine varer til utlandet. Sveits, som historisk sett har vært et av de mest populære tilfluktsstedene i krisetider, kuttet denne uken styringsrenten til null i et forsøk på å snu kapitalstrømmen. I tillegg til rentekutt varslet sentralbanken at den også vil kunne intervenere i markedet. De færreste tror imidlertid at det vil lykkes. De fleste som har forsøkt å kjempe mot valutamarkedet har fått erfare at det både er dyrt og nytteløst.

Dersom norske kroner blir et varig tilfluktssted fra verdens økonomiske elendighet, er det med andre ord fint lite sentralbanken kan gjøre.

Det som politikerne kan og bør gjøre, er å stramme inn pengebruken over offentlige budsjetter. Det vil redusere behovet for økte renter, og dermed gjøre norske kroner til et mindre attraktivt plasseringsalternativ.

Den rødgrønne regjeringen var flink til å øke pengebruken under finanskrisen, men har ikke vært like ivrig på å stramme inn da krisen var over. Dersom markedet føler seg trygg på at det norske rentenivået skal opp, vil det antagelig bli vanskelig å unngå at flere søker tilflukt i verdens tryggeste valuta.

Les også: Norge er fantastisk! De har alt du kan ønske deg i denne verden! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.